dissabte, 3 de maig del 2008

La discoteca d'AMPLI, V: Xavier Cugat i Mats/Morgan Band

Dos noves recomanacions, una de Gambita i l'altra del Director Wilkins. L'ha udita mai qualcuno?

1) Xavier Cugat and His Orchestra. Cugi's Cocktails (1963).

Un dels catalans universals, Francesc Xavier Cugat Mingall de Bru i Deulofeu, més conegut com Xavier Cugat, el rei de la rumba (cubana). Nascut a Girona el primer dia de 1900 enregistrà aquest disc de ritmes afrollatins elaborat amb la seva coctelera màgica l'any 1963. Cugi's Cocktails és un preparat perfecte de música afrollatina i jazz de big band amb arranjaments exquisits. Un exemple impecable d'easy listening o música lounge però plenament apte per al ball, l'elapé original reeditat l'any 2005 en CD per Verve és un dels treballs més brillants del músic català i el primer enregistrat amb tot luxe de detalls en so estereofònic, un invent força recent aleshores.

Cugat fou un dels grans introductors de la música afrollatina als EUA i més tard arreu del món venent milions de discos al seu nom. Instal·lat a Cuba des dels 5 anys, quan emigrà des de Catalunya amb tota la seva família, no trigaria a quedar impregnat per la música de la terra que el veia créixer. Als 12 anys ja era primer violinista de la Orquesta del Teatro Nacional de l'Havana.

Qui hagués pensat aleshores que un noi arribat a Nova York -diuen que l'any 1915- amb una mà al davant i una al darrera i que pretenia triomfar com a intèrpret de música clàssica esdevindria un respectat director d'orquestra, home de negocis, caçatalents i ambaixador de la música llatina?



És un disc ideal per a sopars de primavera amb convidats especials que podeu trobar també a la Xarxa de Biblioteques de la demarcació de Barcelona. A més, també és una obra mestra d'un dels personatges entranyables de la música del s. XX. Una figura que no empetiteix amb el pas del temps.

Fins ara!

Gambita


2) Mats/Morgan Band. On air with guests. (Ultimate Audio Entertainment, 2002).

Aquesta és una banda a l’ombra. Fins i tot Allmusic fracassa. Sort del myspace. Són, no obstant, uns dels mites de la música instrumental arriscada, insubornable, una de les puntes de l’avant-garde més descarnat, i arrosseguen la incòmoda fama de ser la millor banda desconeguda del món.

Mats/Morgan Band és una formació sueca. El seu nucli el forma un teclista cec, Mats Öberg, i un bateria, Morgan Ågren. Es presenten en format de quintet, reclutant un baixista, un guitarrista i un altre teclista. Van començar a tocar fa més de 25 anys, quan Mats tenia 11 anys i Morgan 15. Ambdós, amb un nivell de solvència i innovació als seus instruments que els porta a anar més enllà del virtuosisme extrem que posseeixen. I, attenti, van tocar amb Zappa l’any 88 (Mats era menor d’edat).

A continuació trobeu un vídeo on us podreu fer càrrec de la catadura musical d’aquests mendes.




El disc que ens ocupa és diu On air with guests i, com insinua aquest títol, es tracta de la captura en directe de peces interpretades amb altres músics. L’originalitat de la música, la creativitat obstinada dels seus 67 minuts, les tones d’energia emeses i el fet, sempre fecund emocionalment, de tractar-se de música instrumental, fan de l’escolta d’aquest CD una experiència forta i difícilment oblidable. Advisory: es recomana consumir-lo en petites dosis.

Si el vostre cos -o algun usuari- us demana música rara, trencada, complexa, tocada per èssers humans, moderna i sense concessions podeu fer aquesta prova. Si algun dia us sentiu amb poca energia, poseu-vos el tema 5, la versió de The chicken de Pastorius: fa saltar les escaioles i la mandra pels aires i vénen ganes de cridar en idiomes desconeguts.

Tasteu, per exemple, Jigsaw Variations:

Salut!

Director Wilkins

P.D.: "They played unbelievable, just unbelievable."-Frank Zappa.

P.D.: Per cert, Mats/Morgan Band pertanyen a Cuneiform, un dels segells més importants de la música instrumental. Atenció: enguany, per primera vegada en la història un grup espanyol ha sigut fitxat per Cuneiform. És PLANETA IMAGINARIO, una intensa banda progressiva de Barcelona (sí). Aquesta formació, amb més de 10 anys de batalla musical encara és desconeguda a la seva pròpia ciutat i ja ha fet història... Els hi passarà aquí com a la Mats/Morgan Band?

1 comentari:

mediamus ha dit...

Xavier Cugat "She's a Bonbshell from Brooklyn" is a great latin jazz footage. Nicolas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...