dilluns, 19 de maig del 2008

El Blues de la Tecla


No és fàcil trobar, en l’àmbit bibliotecari, exemples de col·laboracions amb associacions que tenen com a finalitat la divulgació de la música. La Biblioteca Central Tecla Sala de l’Hospitalet i la Societat de Blues de Barcelona van decidir endegar, a la tardor del 2006, un experiment musictecari que es concretava en crear una secció especialitzada en blues i música afroamericana a la biblioteca i en la programació regular d’activitats per donar a conèixer i difondre aquest gènere musical.


La Societat de Blues de Barcelona (SBB) es va crear el febrer del 2005 per iniciativa de músics i aficionats amb el desig de promoure i difondre el blues a través de l’organització de concerts, programacions musicals, jams sessions, cicles, festivals, etc. Des de l’inici de la seva activitat, van creure en la necessitat de comptar amb un centre de documentació de blues, fet que els va endur a contactar amb la Biblioteca Central Tecla Sala de l’Hospitalet de LLobregat que va acollir bé la idea de crear una secció especialitzada en blues a la seva àrea d’audiovisuals.


La tardor del 2006, coincidint amb la primera edició del Cicle Hospitalet Blues & Boogie, la biblioteca fa la presentació oficial del Fons de Blues amb la programació d’un concert a càrrec del prestigiós pianista Lluís Coloma i l’harmonicista Joan Pau Cumellas.


El Fons de Blues de la Tecla Sala es composa de discografia, bibliografia, videoteca, publicacions especialitzades i cartellisme, a l’abast de músics, docents, estudiants, aficionats i, en general, de qualsevol persona interessada en el gènere. Actualment integren el fons aproximandament 1000 documents audiovisuals, dels quals el 95% són cd’s i maquetes; la resta, són vídeos editats i gravacions de concerts, procedents, la major part, del Cicle Hospitalet Blues & Boogie i del Centre Cultural Collblanc-La Torrassa, programador habitual de concerts de blues.

Ens comenta Jordi Puig, responsable de la secció, que cada any incorporen al fons uns 50 cd’s i adquireixen tots els llibres editats a Espanya sobre blues i música afroamericana. La Biblioteca rep i guarda, també, els números de les revistes Jaç, Cuadernos de Jazz, Living blues (americana) i la revista de la pròpia SBB .

La difusió del Fons es realitza a dos nivells. Per una banda, la biblioteca edita guies de lectura i fulls de novetats amb les noves adquisicions. Fins el moment, s’han editat dues guies: Blues a les biblioteques i Geografia del blues. Per altra banda, es porten a terme activitats com ara concerts, exposicions i presentacions de llibres. La relació d’activitats programades fins ara per la Biblioteca i la SBB són les següents:

Any 2006:

Novembre - Concert de presentació de la secció a càrrec de Lluís Coloma i Joan Pau Cumellas.
Novembre - Exposició Blues: il·lustracions i dibuixos, de R.M. Guera, dibuixant serbi.
Novembre: Cicle de conferències per a batxillerat "Aproximació al blues", amb audició de música en directe a càrrec de Lluís Coloma i Joan Pau Cumellas.
Desembre: Conferència "Vinyetes de blues" a càrrec del periodista Manolo López Poy.


Any 2007:

Maig - Presentació del llibre d'Elisenda Rosselló Donde el Mississippi sonríe amb concert inclòs. Novembre - Exposició de fotografies Imatges de blues, de Jordi Vidal, cap de fotografia de la revista Guitarra total. Desembre - Lectura de poemes dels usuaris intercalats amb música blues en viu.


I com parlar de blues sense sentir-ne res seria poc musictecari, sentiu aquest tema d'un dels meus bluesman preferits, el gran Muddy Waters:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...