dissabte, 11 d’abril de 2020

Llibres musicals inconfinables - 3
Jinetes en la tormenta - Diego A. Manrique - Barcelona : Espasa, cop. 2013 – ISBN: 9788467009132


Diego A. Manrique comparteix amb els lectors les claus d'una passió destilada al llarg dels anys de col·laboracions radiofòniques i televisives, crítiques i articles periodístics: la crònica social de tota una època. A  Jinetes en la tormenta ens condueix a través del batec de la música negra, de Wilson Picket a Michael Jackson, evocant el ritme abrasador del rei del soul Otis Redding, destaca a gegants del jazz com  Billie Holiday o Miles Davis, ens desvela els secrets d'artistes “maleïts” com Syd Barrett, el geni de Pink Floyd o la desgraciada Amy Winehouse. Ens mostra la cara més real de figures essencials com Tom Waits, Jerry Lee Lewis, The Doors, els Rolling Stones, The Who, U2, Springsteen, Nirvana… sense oblidar-se dels protagonistes de l'anomenada movida madrileña. En alguns casos, cal advertir, el resultat trenca la imatge tòpica dels artistes.
Diego A. Manrique (Pedrosa de Valdeporres, Burgos, 1950) és, sens dubte, el més conegut dels crítics musicals de l'Estat. La seva activitat en diversos programes de ràdio i premsa i revistes especialitzades, ens han acompanyat durant dècades. Té un estil inconfusible i una sensibilitat que traspassa la simple reflexió sobre el tema musical, amb una indubtable vocació literària.


Diego A. Manrique comparte con los lectores las claves de una pasión destilada a lo largo de los años en forma de colaboraciones radiofónicas y televisivas y en sus críticas y artículos periodísticos: la crónica social de toda una época. En Jinetes en la tormenta nos conduce por el latido de la música negra, desde Wilson Pickett a Michael Jackson, evoca el ritmo abrasador del rey del soul Otis Redding, se detiene en gigantes del jazz como Billie Holiday o Miles Davis, nos devela los secretos de «malditos» como Syd Barrett, el genio de Pink Floyd o la desdichada Amy Winehouse. Nos muestra el rostro más auténtico de figuras esenciales como Tom Waits, Jerry Lee Lewis, The Doors, los Rolling Stones, The Who, U2, Springsteen, Nirvana…  sin olvidar a los que fueron protagonistas de la llamada movida madrileña. A veces, conviene advertirlo, el resultado rompe la imagen tópica de algunos artistas.
Diego A. Manrique (Pedrosa de Valdeporres, Burgos, 1950) es, sin duda, el más célebre de nuestros críticos musicales. Su actividad en distintos programas de radio y televisión, así como sus colaboraciones en periódicos y revistas especializadas, nos han acompañado durante varias décadas. Es dueño de un estilo inconfundible y de una sensibilidad que traspasa la simple reflexión sobre el tema musical, con indudable vocación literaria.

Invitació a la música - Josepa Roselló - Barcelona : Columna, 1996 – ISBN: 8483000741


Aquest llibre està pensat per ajudar a adquirir una cultura musical a aquelles persones que els agrada la música però que, per la raó que sigui, l’han estudiada poc o gens. La història bàsica de la música occidental, les nocions fonamentals del llenguatge musical i una selecció d’audicions comentades de tots els estils i èpoques componen aquesta guia per poder conèixer els aspectes essencials de la música. La intenció no és altra que poder disfrutar millor del plaer de la música, en conèixer-ne els mecanismes interns i el context en què s'ha generat.
Sens dubte, Invitació a la música és una magnífica oportunitat per a accedir al món tan familiar, i alhora tan desconegut per a molts, de la música.
Josepa Roselló és titulada en piano i solfeig pel Conservatori de València, i ha dedicat la seva vida professional a la pedagogia de la música. El 1962 fa ser cofundadora de Joventuts Musicals a Tarragona, i va crear el cor Al·leluia.


Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...