dijous, 7 de maig del 2009

El control d'internet, el control dels continguts, el control de l'individu

Volem amplificar una notícia que considerem de notable trascendència, la resolució del parlament europeu sobre les descàrregues de continguts des d'internet: Vilaweb, El Periódico, La Vanguardia, El País.


Reproduïm l'editorial d'avui del director de Vilaweb, Vicent Partal, entenent que és ben representatiu del que en pensem bona part dels usuaris d'internet.


dijous, 7 de maig de 2009
Que m'ho diga un jutge
El parlament europeu va guanyar ahir una batalla important en aprovar que no es puga tallar internet a ningú si no hi ha un jutge que ho ordena. Els governs europeus i una part de la indústria dels continguts havia pressionat per tal que siga possible tallar la connexió de forma "administrativa" a algú que, per exemple, es baixe música o films de forma pirata. On administrativa vol dir qui ells diguen.

La votació pot aturar iniciatives tan polèmiques com la llei Sarkozy, segons la qual una "autoritat administrativa" podria tallar l'accés d'una persona a internet per un període d'entre dos mesos i un any com a càstig a descàrregues il·legals. Val a dir a més que la votació ha estat rotunda amb 407 vots a favor i només 57 en contra. I que entrant aquesta esmena el parlament trenca l'acord que hi havia amb els governs per tal de fer possible que una autoritat no judicial estiguera capacitada legalment per a tancar la connexió a qualsevol usuari. I això és una bona notícia -i un recordatori a tenir en compte quan ens preguntem perquè cal votar d'avui en un mes.

Amb independència del debat sobre els drets d'autor, que és molt important, el valor de la decisió del parlament rau en que talla el pas a la indefensió jurídica que cada vegada més es vol introduir, com una amenaça constant. Perquè no pot ser que ens convertisquen a tots en sospitosos per defecte, en compte d'innocents. I perquè no pot ser que, damunt, s'articule un sistema de penes al marge dels tribunal i sense cap possibilitat de control democràtic. Que és d'això del que estem parlant.

2 comentaris:

Prawnie ha dit...

Maybe in Spain SGAE will be in charge of it...

Fonti ha dit...

@Prawnie: SGAE està en molt mala posició; al marge del necessari debat entre drets d'autor-drets de consumidor, hi ha una percepció general molt negativa del seus comportaments diguem-ne ... poc clars.
A part d'això, veig pràcticament impossible un acord entre els operadors d'internet i aquestes societats de gestió de drets d'autor.
Dit d'un altra manera: crec que els promotors d'aquesta mena de lleis estan perdent el temps.

En tot cas, tots estem a l'expectativa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...