divendres, 8 d’octubre del 2021

Prohibit cantar en públic: Una petita recopilació per escoltar Afganistan

 Que després de 20 anys de guerra, els talibans tornessin a recuperar el poder sense trobar cap oposició, només les dones han gosat alçar la veu, ens hauria de fer emmudir. Per si de cas no ha estat així, els talibans ja han prohibit la música en públic. La comunitat internacional ja s'ha fet la sorda amb les peticions dels afganesos i el camp de Samos segur que no serà una festa. Per no oblidar els afganesos quan l'actualitat arraconi el seu país dels titulars, els podem recordar amb la seva música. Tot i no tenir-ne ni idea, aquí va una petita recopilació de música afgana. Sentireu que tenen elements en comú amb la música de Paquistan, l'Índia o Pèrsia, per la proximitat geogràfica. La majoria de discos triats són del segell Smithsonian Folkways Recordings i Nonesuch. La resta són recopilacions del col·leccionista danès  Mads Nimann Jensen. Al Museu de la Música de Barcelona podeu veure instruments típics afganesos. Potser els discos més assequibles per començar són:  "The Tea House Music Of Afghanistan", "Radio Kaboul", "Afghanistan: Crossroads of Asia" (Text i selecció: Lídia Noguerol). 


                                                 Dones afganeses durant els anys 60 i 70


Music of Afghanistan - Various Artists (1961)

Notes sobre l'àlbum 

Afghanistan: Music During The Civil War (1979 - 2001)


Notes sobre l'àlbum

The Traditional Music Of Herât


Notes sobre l'àlbum 

Mahwash - Radio Kaboul  (2003) 


Mahwash
va ser la primera dona que va rebre el títol d'Ustad (mestre). 

Tea House Music Of Afghanistan - VVAA (1977)



                                                                  Notes sobre l'àlbum 

(Nonesuch, Re, 1977) 



Lloyd Miller & University Utah Afghan Ensemble - Impressions of Afghanistan 


Lloyd Miller també té un disc amb els Heliocentrics

Aryana Sayeed - Bache Kabul 

L'estrella del pop afganès va aconseguir fugir de Kabul l'agost d'enguany 


LA COL·LECCIÓ DE MADS NIMANN JENSEN 

El vaig trobar per casualitat buscant singles al discogs. És un col·leccionista danès especialitzat en discos d'Afganistan, concretament en 78's i 45's de Radio Kabul gravats per el segell soviètic Melodiya. També col·lecciona cassets d'aquesta discogràfica. El seu canal de you tube és per embogir si a més d'escoltar la música us agrada mirar les galetes i les portades dels discos. I seu mixcloud és una molt bona introducció a la música afgana tant de compositors famosos com de música més pop. 


Bonus Tracks 

A més de les notes sobre els àlbums que podeu llegir a la pàgina de Smithsonian Folkways Recordings  , afegim una breu selecció de llibres sobre Afganistan. 



Vaig conéixer la Mònica Bernabé gràcies al programa de Miquel Calçada  Afers Exteriors. Bernabé ha estat corresponsal a l'Agfanistan durant vuit anys. També va protagonitzar el documental Vestida de negre (2015). 




Juntament amb el fotògraf Gervasio Sánchez, Mònica Bernabé recull el testimoni de 250 dones afganeses. 

Donde los hombres alcanzan toda gloria. Jon Krakauer. Capitán Swing. 2015 


Després del atemptats de les Torres Bessones, Pat Tillman va renunciar a un contracte milionari de l'NFL i es va allistar a l'exèrcit per anar a lluitar a l'Afganistan. Dos anys després va morir en acte de servei en aquest país. L'administració Bush va fer servir Tillman per ennoblir una guerra que es començava a allargar. Jon Krakauer demostra en aquest llibre que la història de Pat Tillman va ser una altra. 

ABOVE HALLOWED GROUND 

Les fotografies de l'11S fetes per la policia de Nova York 


Un dels últims discos de Sonic Youth s'anomena "Murray Street", un carrer on va caure un motor d'un dels avions. Doncs aquest motor surt al llibre abans esmentat. 


Portada del disc de Sonic Youth 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...