dimecres, 2 de gener de 2013

Ràdio Web MACBA - RWM


“Transmission”, la cançó de Joy Division que comença amb “Radio, live transmission”, més endavant té un fragment que diu: “No language, just sound, that’s all we need know” (Cap llenguatge nómes so, és tot el que necessitem saber).

La Ràdio Web MACBA (RWM) no retransmet en directe sinó que funciona amb   podcasts que es poden descarregar o rebre per subscripció; i a més de l’àudio també utilitza altres mitjans com l’escrit. Els arxius d’àudio van acompanyats de PDF’s que amplien la informació que hem escoltat. És una ràdio expandida, que no té estudi propi i que ofereix informació molt especialitzada i allunyada de la que podem trobar en altres mitjans més convencionals, els continguts dels quals estan més condicionats per l’actualitat.  

RWM és un híbrid entre arxiu i ràdio on-line que té les seves particularitats, que genera els seus propis continguts i que fa visibles els seus processos de producció. RWM va nèixer el 2006, com a eina per difondre les activitats del museu, però aviat es va convertir en un projecte independent.  Més que ser la ràdio del MACBA, busca establir sinergies amb el museu i construir ponts entre la producció radiofònica i altres línies de treball de la institució, des de la generació de material documental fins a la programació d’activitats o  monogràfics sobre escenes musicals diverses.

Dins la RWM trobem diferents projectes:

Son[i]a: Són càpsules d’àudio de curta durada que donen veu als diferents personatges (artistes, agents culturals, etc) que passen pel MACBA.

Especials: Acull propostes d’artistes i comissaris relacionats d’una manera o d’altra amb la programació del museu i la col·lecció MACBA. La sèrie "fons d’àudio" contextualitza obres de la col·lecció a partir de converses amb els artistes. Raül Pratginestós (DJ Zero), mostra el cantó més experimental del tropicalisme a “Objeto semi-identificado no pais do futuro: Tropicalia ipost-tropicalisme al Brasil.

Curatorial: Secció dedicada a l’art sonor, amb encàrrecs específics a artistes. No us perdeu la secció de Metadiscos d’Anki Toner!

Recerca: Línia de programació per investigar moments i personatges clau en el camp de l’art sonor contemporani. Dins d’aquesta secció trobem la sèrie “Component amb processos”, “Exclusives”, que presenta peces inèdites d’artistes sonors clau, i “Memorabilia. Col·leccionant sons amb...”, dedicada a les col·leccions privades. Jonny Trunk, propietari del segell discogràfic Trunk, especialitzat en library music –música d’arxiu per documentals i programes de televisió- participa en aquesta secció. Jonny Trunk. Part 1

Quaderns d’àudio: És una línia de publicacions de textos relacionats amb la programació de RWM.

Extra: Recopila diversos materials de recerca procedents de l’activitat de RWM, com ara transcripcions de programes o converses.

 Tornant al principi d’aquest post, a la cançó “Transmission”, quan sentim : “No language, just sound, that’s all we need know to synchronise love to the beat of the show”, continuarem ballant, però segurament, després d'haver conegut la proposta de RWM, també voldrem saber més coses, expandir els nostres coneixements amb altres formats que acompanyin l’àudio.

Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...