divendres, 4 de gener de 2013

Boil the frog, o l'art subtil de la transició musical

Vasos comunicants. Temporada 2, episodi 1


Estem contents d'encetar amb aquest post una nova temporada dels Vasos Comunicants una sèrie mensual d'intercanvis entre el Franc-Comtat i Catalunya, entre Mediamus i Ampli on, cada primer divendres de mes, l'un publica al blog de l'altre en el mateix moment. 

El plaer de tornar a treballar compartint la mútua experiència musictecària i la passió per la música amb els nostres amics i col·legues de la Médiathèque du Grand Dole, Nicolas i Marc.

Salut i bon any! 

*******

Advertència : Fer bollir la granota només és una expressió, una imatge. Una mica com l'expressió francesa Donner sa langue au chat  que vindria a significar 'em rendeixo' quan no aconseguim endevinar la solució d'un joc. No s'ha d'entendre literalment ! 

La website Boil the frog, (en català Fer bollir la granota) prové d'una expressió anglo-saxona molt coneguda:  Si provem de possar una granota dins una olla d'aigua bollint, reaccionarà de seguida i saltarà per escapar-se, però si la submergim dins l'aigua freda i augmentem la temperatura progressivament fins l'ebullició, la granota no se'n adonarà del perill, i acabarà cuita al brou. Aquesta història s'utilitza com la metàfora de la incapacitat de les persones per reaccionar als canvis greus i importants quan aquests canvis es produeixen progressivament.

Per utilitzar Boil the frog, només cal escriure el nom de dos artistes, llavors l'aplicació genera una playlist enllaçant les dues referències. El resultat és un cadàver exquisit musical.

Desenvolupada per Echonest, Boil the frog es troba a la website Rdio. Els abonats a aquest servei de streaming poden escoltar  les cançons senceres, en cas contrari només es poden escoltar 30 segons.La playlist de Robert Johnson à Shakira, vigileu si la poseu a casa !


Una arma de destrucció timpànica
Alguns tests per fer bollir el cargol (o la còclea de l'orella) :

Usos (més) pacífics
També són possibles moltes altres vies amb aquest motor de mutació musical : es pot invertir el procés i utilitzar  Boil the Frog partint de la música pop per culminar en la música clàssica contemporània: de Lady Gaga à Pierre Boulez, o de  Justin Bieber à Karlheinz Stockhausen.
Es pot seguir utilitzant aquesta cadena contínua d'artistes similars per navegar per la llarga cua (long tail) teoritzada per Chris Anderson, i partir de Britney Spears per arribar al grup de ska The Selecter, passant per Pink i No Doubt.

font del gràfic : amazon.com

http://static.echonest.com/frog/

font : Music Machinery

Article original a Mediamus: http://mediamus.blogspot.com.es/2013/01/boil-frog-ou-lart-subtil-de-la.html


* * * * * * *

i a Mediamus:  Les playlists 2012 du Music Spy Club de la Bibliothèque Vapor Vell de Barcelone. Vases communicants. Saison 3, épisode 1

.

Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...