dilluns, 14 de gener del 2013

Discópolis : viatge radiofònic per la música progressiva

el naixement del rock simfònic


Des del 5 de gener del 1987, per a molts de nosaltres, Discópolis (sempre a Radio 3) és un d'aquells amics que sempre et donen una alegria i t'ajuden a viure una mica millor. Probablement deu ser un dels programes musicals més antics que encara podem escoltar a la ràdio tradicional: 8.170 programes emesos !!!

El seu director i locutor és, des de sempre, José Miguel López i el subtítol del programa resumeix perfectament la seva idea : 'un viaje cosmopolita y abierto al mundo musical'.  José Miguel proposa des dels seus inicis el terme 'Ritmes Ètnics' per definir un nou estil en el qual es barregen el llenguatge del rock contemporani amb músiques autòctones procedents de qualsevol lloc. Al costat dels ritmes ètnics, Discópolis recolza qualsevol obra interessant de qualsevol gènere, excepte el pop, donant prioritat als artistes estatals que s'expressen en qualsevol dels seus idiomes.

José Miguel López

El poder de la radio tradicional és únic. Jo crec que no desapareixerà mai, és una mica el mateix que penso dels diaris, els llibres i els discos tradicionals, però en el cas de la ràdio ho tinc molt més clar.  La màgia de l'experiència radiofònica no te comparació amb cap altra i els enamorats de la música sabem prou bé el valor d'un bon locutor/DJ a mitja nit, o en qualsevol moment del dia, sol o acompanyat, la música pren una dimensió profunda, potser perquè sabem que en el mateix instant estem compartint la intimitat de molts altres radioescoltes desconeguts i propers a l'hora... entre els meus herois musicals de la ràdio estan José Maria Pallardó i Constantino Romero, Joan Ramon Mainat, Juan de Pablos, el gran Diego A. Manrique i com no, l'entranyable José Miguel López.

López ha escollit un món musical molt ampli però amb uns límits estètics ben delimitats. És una sort que un programa amb aquest nivell de risc pugui durar tants anys [estem preparats per sobreviure sense ràdio pública?]  el seu bon gust és un plaer, sempre fresc i alegre, sigui quin sigui el tema escollit.

En el seu blog, podem escoltar els podcasts dels 955 darrers programes aquí els teniu: http://www.rtve.es/alacarta/audios/discopolis/

D'entre tots ells he volgut escollir la seva sèrie dedicada al rock simfònic per diversos motius: perquè és un gènere que m'agrada des de que era un adolescent, perquè crec que és una música molt interessant, diria que poc coneguda, segurament mereixedora d'una atenció especial i perquè ... és la sèrie que està programant aquests darrers dies.

Aquests són els podcasts dels 7 capítols d'aquesta sèrie, un exahustiu dossier sonor per disfrutar descobrint músics i músiques plenes d'imaginació i virtuosisme.















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...