dijous, 27 de gener de 2011

Una força de la natura: Stepanida Borisova

Aquesta força de la natura anomenada Stepanida Borisova va néixer el 1950 a Siberia. És una coneguda actriu i cantant a Rússia i la seva generosa perifèria. A les músiques folklòriques que freqüentem malauradament no acostuma a sonar el seu nom, no és música per balls exòtics. Però és capaç de moure muntanyes humanes.


La seva especialitat és l'anomant cant xamànic. una música que pretén, a través del trance, fer arribar als oïents estranyes forces tel·lúriques i fer-los partíceps de la funció ritual de la música. Res esotèric, sinó tot el contrari: terra, biologia, química, forces, un col·lectiu humà reunit... i el seu filtre emocional. A la música, com a qualsevol altre art, tot artista pot ser vist (i gaudit) com un xaman, com un catalitzador.

És important, per tant, distingir la música xamànica de l'estil new age. Res més allunyat: el cant xamànica no opera a través de mantres, ni d'una sensibilitat controlada, no busca la relaxació. Cal invertir els termes per acostar-se a la virulència vocal, la capacitat imaginativa i fora de control d'una intercessora com Stepanida Borivsova.Cantant poderosíssima, amb un ús agosarat de l'harmonia, amb una quantitat de recursos vocals que resulten esfereïdors i una presència escènica impossible d'obviar, les seves performances desafien per la seva intensitat a qualsevol audiència (i a qualsevol intèrpret).

Us oferim, finalment, aquesta mostra del seu art. Ella, Stepanida Borisova, amb els percussionistes Mohamed Badawi i Roman Bunka al Bustan Festival de Beirut, el març del 2008. La grabació no és professional, però és significativa. Val la pena sentir-la amb atenció, acompanyar-la al seu viatge.

Qui vulgui abundar ho pot fer en el completíssim article de la versió anglesa de la wikipèdia: http://en.wikipedia.org/wiki/Shamanic_music, o més senzillament amb aquesta web: "Canto, música y ritual".

Aquesta és una discografia bàsica de música xamànica, amb la participació fonamental d'Stepanida Borisova.

 • Mongolie Chamanes et Lamas, Ocora (1994)
 • Shamanic and Narrative Songs from the Siberian Arctic, Sibérie 1, Musique du Monde.
 • Musiche e sciamani, Musica del Mondo, Textus 001 (2000). Es ven amb un llibre en italià Musiche e sciamani, ed Antonello Colimberti, Textus 2000.
 • Kim Suk Chul / Kim Seok Chul Ensemble. Shamanistic Ceremonies of the Eastern Seaboard, JVC (1993)
 • Trommeln der Schamanen, Tondokumente der Ausstellung, Völkerkundemuseum der Universität Zürich (2007)
 • Tuva, Among the Spirits, Smithsonian Folkways (1999 )
 • Stepanida Borisova, Vocal Evocations of Sakha-Yakutia (2008)
 • Hulu Project & Stepanida Borisova, Trancesiberia (2000)
 • Chyskyyrai, Vocal Evocations of Sakha-Yakutia, SOASIS (2008)
 • Gendos Chamzyrzn, Kamlaniye, Long Arms (2004)
 • Tabuk, Contemporary Sakha Folk Music, Feelee (1991)
El catàleg de les biblioteques no ofereix resultats dins aquest estil. La seva equívoca assimilació al new age passa factura a aquesta música visceral. Aquesta música, no obstant, està concebuda per ser interpretada com un ritual col·lectiu així que recomanem la seva experiència directa, en viu.El seu disc TranceSiberia és una experiència que barreja electrònica, bases modals i progressions d'intenció estètica ben fonda. Està enregistrat amb el col·lectiu alemany Hulu Project, una banda completa amb batería, percussions, baix, vents (didgeridoos, saxos), cors, cordes (harpes, cítares...). Una música que trenca fronteres d'estil: la música xamànica a cavall del rock progressiu, el trance, la world music. L'emoció inclassificable.

1 comentari:

Lórien de Loth ha dit...

Com a eterna rebuscadora de les músiques amb més arrels de tot el món, t'agraeixo aquest descobriment. Gràcies Director!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...