divendres, 18 de juny del 2010

Creuant el pont: el so d'Istanbul

İstanbul Boğazı'nın uzaydan görünümü


existeixen les fronteres musicals?


Istanbul és Europa i és Àsia, 15 milions d'ànimes amunt i avall, en una riuada que flueix dia i nit pels seus carrers, pel Corn d'Or, pel Bòsfor. La megalòpolis de la Mediterrània per excel·lència, un emplaçament geogràfic amb una bellesa especial on conflueixen tal quantitat d'elements humans i culturals, antics i moderns, orientals i occidentals que, just avui, apareix com una ciutat clau: un espai de trobada i convivència entre dos mons en progressiu distanciament on el Pont ho significa gairebé tot.

Boğaziçi Köprüsü



Una gran ciutat, però també una Gran Ciutat de la Música

Mercan Dada Ab -I -Hayat


El documental que proposem avui és un treball magnífic en molts sentits: el cinematogràfic, perquè és una realització molt fresca i acurada que manté l'atenció constantment ; el social perquè suposa una contribució extraordinària a l'aproximació entre les persones i el musical perquè ... ja ho veureu, conté una banda sonora extraordinària, la diversitat i la qualitat és impressionant i molt sorprenent per a qui -com jo fins fa molt poc- mai hi havia parat prou atenció.

Crossing the Bridge: the sound of Istanbul
un film de Fatih Akin, 2005, 90 min.

Sinopsi: Mentre componia la banda sonora de "Contra la paret" a Istanbul, Alexander Hacke, membre de la banda avantguardista alemanya "Einstürzende Neubauten" durant més de 20 anys, va descobrir la ciutat i la seva música. Es va proposar capturar la diversitat musical d'Istanbul perquè se sentís a Occident, des dels sons electrònics més moderns, passant pel rock i l'hip-hop, fins a la música àrab més clàssica. Fatih Akin, el director de "Contra la paret", el va acompanyar al seu recorregut amb la seva càmera i va filmar l'escena musical d'una ciutat els habitants de la qual estimen la música. La base d'Alexander Hacke va ser el venerable Büyük Londra Oteli (Gran Hotel de Londres) al barri de Beyoglu, potser el punt més europeu de Turquia. A partir d'allà, va recórrer un món estrany, contradictori, seductor i ple de vida, recollint impressions i enregistraments, empès pel fort corrent d'aquesta enorme i multifacética ciutat. Però no existeix la banda sonora ni la pel·lícula que faci justícia a la diversitat i la força que generen les impressions visuals i musicals d'aquesta ciutat.

Aquí podeu veure en streaming  la versió subtitulada en espanyol:




Aquest post és la continuació del dedicat a la música mediterrània i el seu epíleg: una reflexió sobre els pre-judicis culturals (habitualment fonamentats en el desconeixement i la categorització del món a base de tòpics superficials), un agraïment a internet per possibilitar la comunicació entre gent allunyada, així com l'accés a músiques a les que abans difícilment s'hi podia accedir i, finalment, una apologia de la civilització mediterrània.

Us proposem obrir les portes a tot un univers musical per descobrir; aquesta vegada es tracta d'una inversió de 90 minuts que passen volant, diversió garantida.

.

3 comentaris:

mediamus ha dit...

Un grand film qu'on a aussi beaucoup aimé.
http://mediamus.blogspot.com/2007/12/crossing-bridge-sound-of-istanbul-dvd.html

Les autres films de Fatih Akin sont également excellents "Head-on" (2004) "De l'autre côté " (2007)
Nicolas

mont ha dit...

n'oublie pas Soul kitchen, le dernière, très musical film.. merci jll! mont

Unknown ha dit...

this is a great work Josep.
Çok teşekkürler&Gracias

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...