dimecres, 16 de juny del 2021

Donació del Fons Rockdelux a la Biblioteca Vapor Vell


 

Des de la seva creació, l’any 1984, Rockdelux ha estat testimoni, altaveu i, sovint, protagonista de les escenes i tendències musicals més innovadores, obertes i transgressores del país.

La revista ha donat cabuda al hip hop, l’electrònica, el rock, el trap, a la música de vanguàrdia, al reguetón, al pop i al world músic; primer a través de la seva versió en paper (novembre 1984-maig 2020: 394 números), i, des del desembre de l’any 2020, en format digital.

Al maig de 2020, quan la pandèmia va aturar el món i el que fins aquell moment havíem conegut com a normalitat va començar esdevenir un escenari utòpic, Rockdelux, una de les revistes més emblemàtiques del periodisme musical espanyol, amb seu a Barcelona, 35 anys de trajectòria i 394 números publicats, va haver de deixar de publicar-se en paper i reorientar-se al nou format digital actual: rockdelux.com. Va ser llavors quan la publicació va decidir donar el seu fons documental a la Biblioteca Vapor Vell ─especialitzada en músiques urbanes─, amb el propòsit de què el material que acollien els seus arxius estigués a l’abast de la ciutadania.

Tot plegat, juntament amb el fons que la Biblioteca Vapor Vell ha anat adquirint al llarg dels anys, conforma la col·lecció de música moderna més gran de Barcelona.


La donació consta de:

 Fons bibliogràfic de 1.500 llibres especialitzats en música

 Fons audiovisual d’uns 540 dvd i uns 100 cd

 Hemeroteca d’aproximadament uns 15.000 exemplars que recull capçaleres, revistes i fanzins de l’escena musical internacional, nacional i local

 Col·leccions completes de les revistes Factory i Dancedelux (del mateix grup editorial) i de la pròpia revista Rockdelux

 Arxiu fotogràfic i de retalls de premsa de la revista Rockdelux, que inclou material des de la dècada del 1970



Per difondre la nova col·lecció, s’ha creat aquesta primera mostra entorn Els Arxius de Rockdelux (1984-2020).

Es tracta d’una exposició dividida en tres parts:

- «El millor de l’any»: Cada any, el número més esperat de la revista era el del gener, on es repassava i ordenava el bo i millor de la collita musical de l’any anterior. Aquesta part de l’exposició ofereix una panoràmica d’aquests resums musicals de l’any, recorrent de pam a pam la historia d’aquests números mítics de la revista en paper.

- «Collages de fotografies d’arxiu»: Sobrevolant literalment l’àrea musical de la biblioteca, trobem una instal·lació fotogràfica amb una selecció d’imatges que donen una bona idea de tot allò que es podia trobar als arxius fotogràfics de la publicació barcelonesa.

- «La revista en directe»: Una de les seccions més populars de la revista eren les cròniques de concerts. Per tancar l’exposició, la Vapor Vell acull una tria d’algunes de les millors instantànies de directes disparades pels fotògrafs de Rockdelux. Totes elles venen acompanyades de la seva corresponent crítica. Una mostra flotant que també trobareu a l’Àrea de música de la biblioteca

Comissari de l’exposició: Carles Rodriguez

Dissenyador de la mostra: PH Studio


Per commorar aquesta donació hem muntat una expo... dels números 1 de la Revista! Les llistes de Rockdelux! A vegades controvertides, sempre estimulants, tots els aficionats les esperem amb ganes cada any (i cada dècada). Coincidint amb la inauguració de l’espai que ocupa a la Biblioteca Vapor Vell el generós fons que la revista Rockdelux ens ha donat, hem preparat aquesta exposició dedicada als elapés i les pel·lícules que han aconseguit figurar en el primer lloc de les seves llistes (en alguns casos, com veureu, compartint la medalla d’or).
Els títols en vermell estan disponibles a la Biblioteca Vapor Vell; els títols en blau els podeu trobar a altres biblioteques de la xarxa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...