dilluns, 26 d’octubre del 2015

"Historia del rock. El sonido de la ciudad" de Charlie Gillett: playlist del llibre




Publicat l’any 1970 a partir de la tesi doctoral de l’autor, Historia del rock. El sonido de la ciudad s’ha convertit en una de les grans referències escrites al voltant del desenvolupament de la música popular nord-americana.  Gillett explica les circumstàncies del naixement del rock and roll des dels seus inicis al voltant de 1954 fins els anys 70, la seva evolució i les grans estrelles, sense oblidar-se d’altres gèneres com el blues, el gospel, el rhythm and blues, l'uptown i el soul. A més d’oferir una extensa guia de cançons i intèrprets, Gillett estudia l’organització de la indústria musical (empreses, discogràfiques, interessos, necessitats del mercat...), un aspecte fonamental aquest per a la comprensió del fenomen.


Charlie Gillett va ser un periodista musical que va escriure articles per a Rolling Stone, el New Musical Express i The Observer. Es va fer famós per descobrir a Dire Straits i Ian Dury i va ser presentador de programes de ràdio a la BBC com el Honky Tonk (1972) i GLR (Greater London Radio, 1995). Va treballar també per a la indústria discogràfica per a segells com EMI-Virgin i Oval Music.


La Biblioteca Vallcarca i els Penitents ha elaborat una playlist amb els temes que apareixen en aquesta obra imprescindible per entendre la gran riquesa de la música nord-americana i la mai suficientment reconeguda herència afroamericana.  Els temes recollits a la playlist apareixen en l’ordre que Gillett disposa al llibre.

Esperem que gaudiu de l’escolta tant com de la lectura!



*Articles en castellà sobre Charlie Gillett:

DIEGO A. MANRIQUE. El inglés que descubrió el mundo. (El País, 22/10/2010)
AMELIA CASTILLA. "La música popular vuelve a sus orígenes africanos". (El País, 25/10/2003)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...