dilluns, 19 d’octubre del 2015

Fotogrames sonors: jazz i fotografia a la biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles




"Fotogrames sonors” és el darrer projecte del cicle “en viu i en directe” a la biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles. Després de la magnífica experiència de la off week electrònica, en aquesta ocasió volíem canviar de registre amb un concert que estigués relacionat amb la nostra especialització en fotografia i en un espai amb millors condicions acústiques com és l’auditori de l’edifici.


Ens vam posar en contacte amb el músic Ismael Dueñas, que ja havia col·laborat amb nosaltres en el butlletí de recomanacions musicals IMPERDIBLES, i li vam proposar un projecte que fongués imatge i música en un mateix espectacle. Durant diversos dies el pianista badaloní va consultar la col·lecció de fotografia de la biblioteca escollint les imatges per relacionar-les amb les seves cançons i les del saxofonista Albert Cirera, que l’acompanyaria en el concert. “Ha estat tot un procés i un repte muntar aquest concert. L'elecció del material no ha estat fàcil. Una cosa és seleccionar fotos que personalment et puguin agradar i l'altra és crear un context conceptual i sonor. He pogut comprovar com canvia una mateixa foto situada en un context sonor o un altre, i viceversa, amb l'aire que agafaven les composicions musicals”, diu Dueñas.




El dijous 8 d’octubre al vespre tota la feina prèvia es va materialitzar a “Fotogrames sonors”, un espectacle visual i sonor, amb una atmosfera íntima i màgica. La projecció de fotografies d’Eadweard Muybridge, Josef Koudelka, Agustí Centelles, Joan Colom o Edward Steichen, entre d’altres, van servir de fil conductor d’unes composicions per piano i saxo a ritme de jazz, perfectament engranades amb ambients sonors electrònics i una llum tènue que acompanyava tot el conjunt. 

Un concert d'aquestes característiques requereix tot un muntatge i interacció tècnica enorme. El tècnic de projecció i llums és un intèrpret més. Amb l'Albert Cirera hem tocat molt però aquesta vegada fèiem música nova, relacionada amb les fotografies i els interludis d'espai sonor electrònic. La incertesa s'ha mantingut fins al final on he pogut veure que tot plegat casa satisfactòriament”, comenta el pianista, que es mostra molt content i amb ganes de repetir l’experiència.

Durant el concert vam poder escoltar temes propis d’Ismael Dueñas —Núvols, Cash Waltz o Matí de postguerra— i d’Albert Cirera —No Miradouro, Baró català o Luz terrosa—, i també alguna versió de Frederic Mompou —Barri de platja— o Tom Waits —In the neighbourhood —.


A l’Spotify de la biblioteca vam fer una playlist amb aquests i altres temes dels dos músics i en aquest enllaç podeu un vídeo de l’espectacle: https://goo.gl/YGBacY

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...