dimecres, 10 de juny del 2015

Escoltar música en streaming des del catàleg de les biblioteques via Spotify, Bandcamp i Deezer : una realitat




Recollint una idea llançada el passat mes de gener en aquest bloc dins l'article La música en l'Any de les Biblioteques : situació i vies de futur , on es plantejava la possibilitat de donar accès des del catàleg col·lectiu online no només a la col·lecció de documents sonors presents a les biblioteques, sinó també a la música propiament dita continguda en ells,  es va proposar al Servei de Coordinació de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona la seva implementació a l'Aladí , el catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Després de les corresponents valoracions tècniques, la Gerència va decidir posar en marxa el projecte i la idea ha esdevingut realitat, tal com s'ha notificat aquesta mateixa setmana a les diferents biblioteques de la xarxa en un comunicat des de la Unitat d'Accès a la Informació, responsable de l'esmentat catàleg :

" Els registres d’àlbums de música dels lots que enviem des de la Gerència incorporaran des d’ara  un enllaç a plataformes de “streaming” gratuït com Bandcamp, Spotify o Deezer . 

Els enllaços estaran incorporats a cada registre bibliogràfic perquè els bibliotecaris pugueu escoltar els àlbums en el moment de fer la tria del lot. Des de l’OPAC, aquest enllaç permet anar des de la descripció de cada àlbum a la plataforma triada i escoltar-lo directament (si la opció és Bandcamp), o bé registrar-se  i escoltar-lo (Spotify o Deezer). 

D’aquesta forma la música triada pels nostres especialistes es podrà escoltar abans de que arribi a les biblioteques i es posi el CD a disposició del públic. 

Els usuaris, des de casa, podran “tastar” cada àlbum per decidir si els interessa demanar el document en préstec. 

La previsió és anar afegint els enllaços als àlbums de la bibliografia bàsica de música, novetats i recomanacions de la Biblioteca Virtual,  per posar en valor les recomanacions musicals dels companys bibliotecaris. "


Òbviament, creiem que sempre és una bona notícia donar un nou servei als usuaris de les biblioteques públiques, adaptant-nos i adequant-nos dia a dia a les noves possibilitats que van sorgint.
La música digital ha estat un repte pels bibliotecaris des del mateix moment en què va aparèixer per quedar-s'hi. De fet, l'associació de musictecaris AMPLI, i en conseqüència aquest bloc, n'és conseqüència directa. Després de seguir amb cura l'evolució d'aquest nou i revolucionari ús de la música i les seves possibilitats, hem anat incorporant algunes d'elles, com per exemple l'ús habitual de les recomanacions musicals via playlist a Spotify, Grooveshark, Soundcloud, o altres plataformes de música en streaming, des de les webs o blogs de les biblioteques.

Amb aquest nou servei, senzill i esperem que interessant tant per al'usuari com pel col·lectiu professional, es fa un pas més en aquesta direcció. S'enriqueix i es revitalitza una mica més el catàleg online amb un salt pràctic a la pròpia música només amb un clic. El catàleg és la selecció i la recomanació bibliotecària per excel·lència. Reivindiquem la seva visibilitat i la seva potència.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...