dimarts, 25 de febrer del 2014

Seleccions Rare, Groove, & Tururut III: Easy Tempo

Les seleccions Rare, Groove, & Tururut son una sèrie de posts sobre selectes i singulars recopilacions de música dels anys 50, 60, i 70, més o menys rara i més o menys difosa, feta en estranyes edicions i segurament adreçades a minories. Afegim que la gran majoria es troben també descatalogades físicament.
Petits tresors que conformen la cara B de la nostra discografia.

Dins el segell italià Right tempo, trobem aquesta col·lecció agrupada sota l'epígraf Easy tempo, que inclou bandes sonores de entre els anys seixanta i setanta: jazz, easy listening, i spage-age pop. 




Tot amb un clar aroma italià i d'on una figura sobresurt per qualitat i per quantitat, fins i tot es podria dir que es la pedra angular amalgamadora de tot plegat: Piero Umiliani. Mundialment conegut per ser el  compositor de l'il·lustre Mah-ná mah-na, peça inclosa a la banda sonora de Svezia, Inferno e Paradiso un film dirigit per Luigi Scattini el 1968 i curiosament de caire sexual i underground, res a veure amb l'associació que fa tothom amb els popular Teleñecos.




Rigth Tempo i per defecte Easy Tempo, son creats pel productor Rocco Pandiani el 1993 amb l'afany de recuperar i promoure aquesta música feta, produïda, i casi oblidada a Itàlia.
El 1995 aquest segell va ser pioner a fomentar l'Acid Jazz al país transalpí, aconseguint reconeixement internacional. Es en aquest mateix any quan surt el primer volum d'Easy tempo.






Tota una barreja de diversos gèneres, actituds i influències que va tornar a col·locar Umiliani en la escena del prestigi internacional , no en va Umiliani va ser amic personal i mentor de Pandiani.  Amb els anys el catàleg discogràfic s'ha anat enriquint amb noves col·leccions  antologies, reedicions, i remasteritzacions que no han fet més que engrandir la cultura popular col·lectiva de la música italiana.

Aquí podem escoltar unes remescles que sota el nom de Easy tempo experience han fet una total revisió del catàleg Easy tempo. 





Si algú hi està interesat, aquí es poden aconseguir descàrregues digitals legals del patrimoni de Rigth tempo en general i de Easy tempo en particular: http://www.umiliani.eu/right_tempos_reissues.html





Vagi per davant la meva admiració a qualsevol proposta que recuperi aquests estils que potser durant uns anys van copar de forma vírica tots els espais de determinades produccions culturals a molts països, anant de la mà iconoclàsticament amb una definició estètica no sols formal sinó també intel·lectual, i que conformen la tant reclamada cultura popular o memòria col·lectiva d'un país en totes les seves afeccions.




Ma nah Ma nah...

Lo Jaume.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...