dimecres, 26 de febrer del 2014

Ens deixa Paco de Lucía


Francisco Sánchez Gómez, nascut a Algesires (Cadis) l'any 1947, per a molts, un dels millors guitarristes de tots els temps i gèneres.

En contacte amb el flamenc des de la més tendra infantesa per l'ambient i per tradició familiar, va destacar de ben jove amb el duet Los Chiquitos de Algeciras al costat del seu germà Pepe i acompanyant llegendes com Porrina de Badajoz o Fosforito.



Paco de Lucía amb Porrina de Badajoz (1964)

Continuador de l'obra d'altres grans de la guitarra com Niño Ricardo o Sabicas, esdevingué impulsor definitiu de la guitarra flamenca com a instrument de concert. Tampoc va dubtar en mantenir la tradició mentre acostava el flamenc a altres músiques com el jazz, la música llatina o la clàssica per mitjà de les seves múltiples associacions amb noms com Chick Corea, John McLaughlin, Pedro Iturralde, Carles Benavent, Jorge Pardo, Rubem Dantas i, per suposat, el també molt recordat Camarón de la Isla, amb el qual enregistrà una sèrie d'àlbums absolutament imprescindibles durant la dècada de 1970.


Amb un estil interpretatiu caracteritzat per un virtuosisme extrem i gran vigor, Paco de Lucía ha estat un dels grans renovadors i popularitzadors del flamenc a escala internacional.


Entre els guardons i distincions que obtingué hi ha el Premi Nacional de Guitarra del Concurs d'Art Flamenc de Còrdova, la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, el Premi Príncep d'Astúries de les Arts o sengles doctorats Honoris Causa per la Universitat de Cadis i pel Berklee College of Music de Boston.

Descansi en pau.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...