dilluns, 4 de novembre del 2013

Centenari de Vinicius de Moraes

El passat 19 d'Octubre va fer cent anys del naixement de Vinicius de Moraes. Des de les Biblioteques Municipals de Girona commemorem el seu centenari amb un recull que repassa la trajectòria d'un dels pares de la Bossa Nova, un gènere musical que combina jazz i samba. 




El Sunset Jazz Club de Girona, també va celebrar el centenari de Vinicius de Moraes amb dos concerts de tribut al poeta i músic brasileny. El primer va anar a càrrec de Thais Morell & Ignacio Terraza Trio. Thaïs Morell és una cantant, compositora i multi-instrumentista brasilenya, resident a València. Acaba de treure el seu primer disc, Cancioneira, que es pot descarregar de franc a la seva web. A Cancioneira, Morell passa pel seu personalíssim sedàs el folclore brasileny i el jazz, sense oblidar la música dels altres països on ha viscut com Finlàndia o Ghana. 


Thaïs Morell actuant al Sunset de Girona

I el segon el va protagonitzar Euclydes Mattos, acompanyat al baix per Oriol González i amb la intervenció de la cantant i actriu Coro, que ha participat en l'últim disc del guitarrista brasileny. Euclydes Mattos va voler que el seu concert al Sunset fos com les tardes que passava al pati del seu Sao Sebastiao natal. Va combinar cançons pròpies amb clàssics de Vinicius de Moraes com  A Felicidade, O Astronauta, Berimbau, Canto d'Ossanha i Garota d'Ipanema, amb la participació del públic. Al llarg de tota la seva actuació Euclydes Mattos va explicar algunes anècdotes sobre la bossa nova i els seus fundadors. Va recordar les peculiaritats de Joao Gilberto i un concert seu, on els bisos van durar més que el propi concert. 

Euclydes Mattos al Sunset

I és clar també va recordar Vinicius de Moraes.  En concret, una nit que el poeta juntament amb Baden Powell, quasi acaben amb les existències de whisky del Brasil. Baden Powell li va ensenyar la seva nova composició, Samba em preludio. Després d'escoltar-la, Vinicius li va dir a Baden Powell que la seva cançó era un plagi de Chopin. Baden li va dir que era impossible, i com que cap dels dos volia cedir, van despertar, a les tantes de la matinada, a la dona de Vinicius de Moraes. La senyora va determinar que la cançó de Baden s'assemblava a Chopin, però que no era seva. I Vinicius va respondre que la cançó no era de Chopin, perquè es va oblidar de fer-la. Durant el concert d'Euclydes Mattos es va repartir entre els assistents, el recull sobre Vinicius de Moraes fet per les Biblioteques Municipals de Girona. 

Euclydes Mattos llegint Vinicius de Moraes

El recull sobre Vinicius de Moraes també conté una playlist amb diferents versions de les seves cançons. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...