dimecres, 28 de desembre del 2011

Swing a la biblioteca Armand Cardona de Vilanova i la Geltrú

Una vegada més, els col·legues musictecaris de la biblioteca Armand Cardona Torandell, de Vilanova i la Geltrú, aporten el seu treball de difusió musical des del seu Bibliobloc Una mar de lletres.

Avui: el swing!


* * *

És temps de SWING a VNG!


SwingActualment estem vivint la consolidació d’un fenomen que porta anys d’expansió i que no és altre que el moviment swing. Amb una extensa xarxa de llocs per ballar i aprendre a Barcelona, ara també es pot trobar a la nostra ciutat, VNG, de la mà del Foment Vilanoví i de les classes del XaviSwing.


El swing és una varietat del jazz sorgida entre els anys 20 i 30 als EUA i basada en l’alternança de ritmes forts i suaus que fessin més ballables els seus ritmes. Una música pensada per fer moure la gent i que va donar lloc a tot un seguit de balls en què la improvisació i la creativitat dels intèrprets jugaven un paper fonamental. Si bé es pot dir que el swing és l’arrel, són molts els balls que van sorgir sota el seu influx: lindy hop, xarleston, balboa, boogie-woogie, shag,…




Lindy Hop


De tots aquests el més conegut és el Lindy Hop, que es va desenvolupar paral·lelament al xarleston a finals de 1920. Adquirit com a ball social pels joves durant la dècada de 1930, van ser els militars nord-americans els que el van popularitzar a Europa i el van estendre durant la dècada dels 40.

És un ball en parella en què no existeix una coreografia establerta sinó un seguit de passos amb què els ballarins poden improvisar al ritme de la música i, fins i tot, inventar nous moviments; es pot prendre com un ball salvatge i ràpid, ple d’airsteps espectaculars, però també com a lent i suau, elegant o sexy.




*Una de les millors escenes de swing extreta de la pel·lícula Hellzapoppin (Loquilandia, 1941)



Popularitzats als anys 30 i 40 arreu del món, a poc a poc els balls swing van anar perdent protagonisme en favor de nous estils. Però, als anys vuitanta, un grup d’aficionats, especialment dels EUA i Suècia, els van donar una nova empenta. D’aquesta forma va ressorgir l’interès pel swing en un moviment que es va anar estenent arreu i que, entrats ja al segle XXI, ha fet que el swing visqui una segona joventut.



*El film Swing Kids (Rebeldes del swing, 1993) va suposar un impuls en la recuperació d’aquest ball i aquí podeu veure l’espectacular ball del tema Sing, sing, sing de Benny Goodman



*Final del darrer European Swing Dance - Jack&Jill Advance en la que es van alçar com a guanyadors la parella formada per XaviSwing i Tatiana Udry



Tots aquells que esteu interessats en aquest ball i en aquesta música a les Biblioteques Municipals de la província de Barcelona podeu trobar tot un seguit de material relacionat, del que aquí us presentem un petit extracte:


- Greetings from Hollywood de Royal Crown Revue

- Swingdrome de Ivanov Jazz Group

- Celebrity club orchestra de Tate Buddy


- Glenn Miller de Glenn Miller

- The king of swing de Benny Goodman

- The swinging big bands


Per aprendre a ballar:

- Swing: curso de baile


- Lecciones de swing

- Play-along swing with a live band! [partitura]: alto saxophone


Igualment si esteu interessats a aprendre i conèixer millor aquest ball ho podeu fer mitjançant els cursos que XaviSwing ofereix al Foment Vilanoví els dissabtes a la tarda.


Esperant haver-vos despertat la curiositat pel swing, tant la música com el ball, us deixem amb una selecció dels millors temes que podeu consultar al nostre espai d’Spotify clicant el següent enllaç i gaudir d’alguns dels temes dels grans mestres com Duke Ellington, Benny Goodman, Glenn Miller, etc.:



‘Swing Selection’ a l’Spotify de les Biblioteques Municipals de VNG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...