dimecres, 2 de febrer de 2011

El llegat de la música otomana #3 : Les cançons perdudes d'Anatòlia

.


'Anatòlia, llar d'antigues civilitzacions i mitologies, és un patrimoni únic de la cultura per a tot el món. A més, probablement és l'últim que no ha estat descobert per la cultura popular, malgrat que la importància dels valors autèntics estan augmentant cada dia.
Aquest projecte vol presentar aquests valors en un format original perquè sigui apreciable per la resta del món.'

Nezih Ünen
director/productor


Poques vegades he tingut la forta sensació de descobrir un tresor. Un tresor cultural en el seu sentit més pur, o com la vida quotidiana de les persones és capaç de generar bellesa, a qualsevol part del món, en qualsevol època de la història. Aquesta sèrie dedicada al llegat de la civilització otomana és el resultat d'aquest impacte. A diferència dels tresors amagats dins les coves de pirates i bandolers, els tresors culturals són com una veta, com un fil d'or que es troba aïlladament. Un fil que només cal anar seguint per descobrir que en realitat es tracta d'un cabdell que es va fent cada cop més gran a mida que el vas collint. Així em va passar amb la gent i la bellesa de Nàpols, pares de la fascinant canzone napoletana, i així m'està passant amb la gent i la bellesa d'Anatòlia, pares i fills de la tan llunyana com propera música otomana, la música de les múltiples i diverses cultures i pobles del llarg (més de 600 anys) i enorme (va arribar a abastar una gran part del sud-est europeu, l'Orient Pròxim i el nord d'Àfrica) imperi dels sultans.

La veta inicial que ara vaig seguint, el fil que em va cridar l'atenció va ser un senyor gran, amb una presència impactant i un mostatxo blanc en una caleta amagada de la costa lícia, al Mediterrani oriental.

Kapı Koyu, Muğla 26 de Maig, 2010

Aquest inoblidable senyor (el raki va ajudar a caldejar l'ambient, però també a que no recordi el nom d'aquest aşık) cantava unes cançons que simplement em van hipnotitzar malgrat no saber de que parlaven; s'acompanyava d'un instrument de corda que mai havia vist i que molt amablement em va deixar tocar: era el Saz, un dels instruments -després ho vaig comprovar- emblemàtics de la música d'Anatòlia i del qual vam parlar fa poc en aquest article dedicat a Arif Sağ, un dels seus mestres. Després vaig descobrir que aquest instrument també te una versió elèctrica que, seguint el fil, portava de forma natural a un nou gènere, l'Anadolu Rock.

L'abast d'aquest tresor, la veritat, encara no el sé albirar perquè a cada nou pas s'obre un nou món de músiques sorprenents i de gran qualitat artística; el document que us presentem avui n'és una prova excepcional.


Les cançons perdudes d'Anatòlia
Monestir de Sümela, Trabzon

Crec que aquest és el documental més bonic i més impactant que mai he vist. Des del primer fotograma t'adones que estàs davant un veritable tresor cultural. Les imatges i la música captiven instantàniament per la seva força i la seva bellesa. Estem a punt de fer un viatge musical on descobrirem l'enorme riquesa, la varietat i la complexitat de les diferents cultures i gents que viuen dins la gran península d'Anatòlia, seu d'antigues civilitzacions, imperis, i també la mitologia de 10 mil lennis. Paga la pena tenir els ulls i el cor ben oberts.

Com a fruit de 350 hores de metratge i 8 anys d'intensa investigació i treball creatiu, Anadolu'nun Kayıp Şarkıları segurament és el primer exemple d'aquest tipus de filmació experimental, musical i documental. En aquesta pel·lícula es presenta la riquesa cultural d'Anatòlia en interpretacions autèntiques, enregistrades en viu, en el seu lloc, de forma espontània. A aquests enregistraments genuins, s'afegeixen progressivament uns arranjaments moderns amb els que es genera una música fascinant, incomparable.

Al mateix temps que es mostra com la música i la cultura es deriva de la vida, la geografia i la feina, aquest viatge suposa una exploració de les versàtils cultures d'Anatòlia sobre la base de la música, la dansa i els rituals. El sorprenent entorn que envolta a aquestes persones i que influeix en els seus estils de vida contribueix també en bona part al dramatisme i la lírica del film.

És un enorme i brillant treball de camp, en la millor tradició dels folkloristes més importants del segle XX. Com explica el propi director, el projecte va començar el 2002 i encara està en marxa. Es va explorar Anatòlia a fons dues vegades en un esforç apassionant. Però, al meu entendre, aquest documental va més enllà de la compilació (molt valuosa ja en si mateixa) ja que, a l'impagable rescat cultural, s'aporta amb naturalitat aquest element d'integració en la modernitat que el fa contemporani: una vegada enregistrats in situ, els temes musicals originals constitueixen la base damunt la qual els músics-folkloristes autors de la investigació aporten la seva sensibilitat urbana i contemporània amb uns arranjaments en perfecta harmonia amb la dels seus antecessors. Un exercici experimental el resultat del qual és, des de tots els punts de vista, admirable.

Casualitats de la vida, ara veig que aquell dia vaig tenir sort, sempre estaré agraït amb el senyor de la botiga de discos que em va recomanar que m'emportés aquest DVD , ja que després he comprovat que no és fàcil obtenir-lo fora del seu país.


Aquestes són les diferents cultures que apareixen a la pel·lícula:

* Dances circassianes a Düzce

Bostanköy Çerkes Topluluğu. Düzce
* Dansa ritual (semah) Alevi i cançons folklòriques a Tokat

Durudere Köy Halkı. Durudere, Tokat


Behzat Yurt i Ali Kara. Tokat

* Dansa Horon a Trabzon

* Cançons Hemsin i improvisacions a Rize

Ulfuk Altay i Firdevs Altay. Rize


* Cançons polifòniques georgianes a Artvin

Macahela Polifonik Şarkılar Topluluğu. Artvin, Macahel


* Competició de trobadors (aşık) i cançó del pastor (cançó kurda) a Kars

Els pastors de Kars


* Dansa de l'àguila a Bingol

Bingöl Halk Oyunları

* Cançó Bektasi a Tunceli
* Dengbej a Muş
* Cançó de treball de les recolectores de cotó a Diyarbakir

* Rituals siríacs a Mardin

Latif Elen i Ömer Elen. Mardin

* Cançons folklòriques a Midyat i escenes a Harran
* Gazel a Urfa
* Cançó de Barak a Gaziantep
* Cançó de treball dels productors de seda a Hatay
* Cançons folklòriques i dansa ritual (semah) Kirtil a Silifle
* Cançons folklòriques Bozlak a Kirsehir i a Kirikkale

* Dansa Zeybek i una cançó del poeta Karacaoglan a Denizli

Ibrahim Kaan Dalkiran. Denizli

* Música dels nòmades interpretada amb kemane i sipsi. Dansa de l'amant i l'amat. Burdur
* Tambor i clarí dels gitans a Mugla
* Joc d'espasa i escut a Bursa
* Cançons armenies i gregues
* Dervixos giròvags

Cada un d'aquests episodis és una autèntica delícia i alguns d'ells són especialment emocionants. Impressiona molt veure com n'es d'important l'expressió a travès de la música i la dansa, com està tan i tan lligada a la vida, com és capaç de transmetre uns sentiments tan vius i com aquests ens arriben amb força malgrat no entendre la seva llengua.
En aquest article us presentem un tast, una selecció de quatre moments, sabent que ens en deixem molts més igualment fascinants.


Ahmet (Dede) Yurt - Eşrefoğlu Al Haberi


Ahmet Dede Yurt, cantant Bektashi de la regió de Tunceli , ens canta un poema sufi escrit al segle XVI, un tipus de cançó anomenada "nefes", que podriem traduïr com alè. La seva interpretació, juntament amb els extraordinaris arranjaments moderns és un dels moments musicals més impactants i sorprenents del film.Sevim Seyhan, Meryem Seyhan, Zekiye Bakir, Reyhane Alkan - Köprü Ortasında


Aquestes quatre dones em van robar el cor amb la seva senzillesa i la seva puresa artística que ens porta directament al més profond i originari de la nostra civilització. Elles són Lazis, un grup ètnic caucàsic del Mar Negre. Ens canten un tipus de cançó anomenat "destan", en un fort dialecte del turc de la regió de Rize. Els arranjaments en ritme reggae encaixen com anell al dit. Increible i fascinant.Fahrettin Guctekin, Selahattin Guctekin - Dengbejler


Dos germans kurds, de la regió de Muş canten en kurd (un diria que més aviat exclamen) un Dengbej que posa la pell de gallina. L'expressió dels seus rostres curtits reflexa un dolor que augmenta quan sentim la seva veu impressionant. Una vegada més, els arranjaments moderns accentuen el dramatisme de la música i l'autenticitat de la interpretació.Orhan Karadagoglu, Mahmut Karatas, Sabri Yokus - Aşık AtışmasıEscena d'una genuina competició (Atışması) entre trobadors (Aşık) sufis, de confesió Alevi Bektasi a la regió de Kars. Com vam comentar ja en l'article dedicat a Arif Sağ, un aşık (paraula d'origen àrab que en turc significa literalment «amant» ) és l'equivalent de l'Anatòlia del nostre bard o del trobador: poeta popular (en turc ozan), cantant, compositor i intèrpret de saz. El seu repertori es compon tant de türkü (cançons tradicionals anònimes) com d' arkı (cançons que tenen un autor i un compositor). Tanmateix tot bon aşık ha de ser igualment capaç d'improvisar a la vegada paraules i música, cosa que dóna lloc a trobades on dos o més artistes es responen comentant un tema intemporal (l'amor, la inconstància de les dones, l'amor, la família, l'amor) o actualitat (la política turca, els productors de llegums deshonestos que utilitzen hormones de creixement...).

Trailer del documental


Per acabar aquest passeig per la cultura anatòlia us deixem amb un reportatge del concert que van oferir els músics responsables dels arranjaments musicals, juntament amb el director Nezih Ünen, també músic, al club Babylon d'Istanbul interpretant els seus arranjaments en directe damunt la projecció del film.Website oficial del film : http://www.anadolununkayipsarkilari.com/

Aquesta sèrie està dedicada a la Zeliha Özdencanlı , qui m'està orientant pel complex mosaic cultural d'Anatòlia
.

3 comentaris:

Director Wilkins ha dit...

Aquest article és un tresor.
Hi ha un munt de referències increïbles, és una finestra ideal per una estètica preciosa.

El musictecari del temps present té aquesta insubstituïble funció.
Moltes gràcies!

Ricardo ha dit...

Quina meravella! Quin descobriment!
Música de cor a cor, sense cap peatge, sense intermediaris, sents en la pell com compartim avantpassats. Gràcies, fonti.

Unknown ha dit...

oh my god, you dedicated this chapter to me! You are the first (and probably last) person who dedicated his work to me. its very meaningfull for me. Thank you very very much

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...