dilluns, 26 d’abril del 2010

La maquetoteca: Introbables! - i 3a part


"Sense música per decorar-lo, el temps és només un grapat d’avorrits plaços límit de producció, o dates en les que s’han de pagar les factures”. Frank Zappa




Amb aquesta entrada acaben una mostra del fons que composa la maquetoteca, una col·lecció única que aglutina aquells enregistraments sonors que autoediten els grups per donar-se a conèixer.

Les mostres anteriors estan aquí i aquí.

La maquetoteca és una eina per treballar la col·lecció local musical. Ara hi ha moltes vies virtuals per tal que els músics difonguin la seva música. Des d'aquest bloc s'intenta destarcar-ne alguns, gràcies a la sèrie AMPLIATS. Podeu seguir-la clicant - per què no- a aquesta o gegant: O.

En aquesta última entrega volem compartir el catàleg complet. El primer que us mostrem és la donació que va fer la Sala Sidecar del seu fons de maquetes. Durant 25 anys aquesta sala ha estat programant intensament a la ciutat. Moltíssims grups han entregat els seus treballs per aconseguir una actuació. Ara, aquest fons històric, 25 anys d'història de l'underground musical barceloní, estan catalogats i són consultables a la Biblioteca Vapor Vell. Aquest és el catàleg:



Aquest llistat està ple de referències fonamentals de l'ambient musical barceloní. Alguns no va sortir d'allà, altres ara no cabrien al Sidecar... Anys després de la seva entrega a la sala, els documents estan organitzats i preparts per la consulta a la biblioteca. Quí, si no és un centre públic, farà aquesta feina? Com podem facilitar la feina a fans, curiosos, investigadors?

Finalment, us oferim el catàleg complet en .pdf. Es tracta d'un catàleg complet, on s'hi troben referències que provenen de La Bàscula, La Taverna del Llop, l'Espai Jove BocaNord, el Concurs de Cantautors de Barcelona ... les teranyines artístiques d'una ciutat.



Esperem que aquesta proposta pugui germinar en altres centre. La marabunta editorial i autoeditorial pot desconcertar. Com saber quins músics locals estan a myspace? Convé seguir la programació de sales, les emissores de ràdio, els concursos musicals... coordinar-se amb els mediadors locals.

Aprofitant la proximitat amb els músics es pot generar una col·lecció única, oferible per Internet o a les sales, amb permisos per consulta i descàrrega de tota mena de materials. No és factible arribar a pactar la consulta amb els agents de Shakira, però sí tenim a l'abast als músics locals per generar complicitats útils en dues direccions.

La col·lecció local no és només històrica o literària. Aquest granet de sorra vol contribuir a farcir aquest buit.


----------------------------------

En acabar aquesta sèrie, un cop de vent va obrir bruscament la porta del laboratori del Doktor que viu a la dreta d'aquest bloc. D'allà emergia la seva veu, amb un poderòs eco: "Altaveus especials per a la música pròxima. Curta distància per l'experiència artística..." Una canyeria va interrompre el Doktor, que va atendre als ràpids borbolls com si es tractés d'una partitura magistral. La porta es van tancar.

--------------------------------

3 comentaris:

Fonti ha dit...

El valor afegit de la música des de la biblioteca pública pren tot el sentit en col·leccions especials com aquesta. El valor d'aquests documents augmenta amb el pas del temps.

Cal ser conscients del que tenim i del que fem. Preservar i difondre les col·leccions de documents "físics" amb la coherència que dóna la poc apreciada tècnica dels bibliotecaris, és fonamental per a la nostra referència cultural.

Opino que la maquetoteca del Vapor Vell és una de les iniciatives més afortunades i un dels millors treballs que jo he pogut veure dins el nostre àmbit de treball.

felicitats i avanti! :-)

Josep Lluís

Fonti ha dit...

Impagables les críptiques materialitzacions del Doktor ... ;-D

Joan Rosebud ha dit...

Gràcies, Wilkins. I gràcies a tot Vapor Vell per contribuir a difondre la música local i evitar que aquestes obres caiguin en l’oblit.
...peazo catálogos!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...