dimecres, 1 d’octubre del 2008

La veu del jazz suec: Monica Zetterlund





Una de les satisfaccions de la feina musictecària i del melòman, en general, és anar descobrint dins el món de la música una, per fortuna, inesgotable font de personalitats interessants, de talents inquiets, de genis reconeguts o oblidats, d' explosions creatives generadores de formes de fer novedoses o diferents. És també motivador, apropar-se a la música d'altres latituds, a endinsar-se amb esperit d'explorador en el fet musical de països i cultures ben diferents a la nostra. Les descobertes que pots fer s'ho valen i et produeixen un efecte addictiu: quant més viatges musicals fas més ganes de viatjar t'entren.

Una d'aquestes descobertes ha estat la Monica Zetterlund, una cantant sueca de jazz molt popular i estimada al seu país. Vaig descobrir la Monica gràcies a Chet Baker, però aquesta és una altra història. El que em resulta curiós és com moltes vegades arribes a la descoberta d'una manera casual i anecdòtica, no a través de la cerca erudita, de llegir llibres o enciclopèdies de música; com tants cops a la vida, l'atzar també és un factor important en la feina musictecària. I conèixer la Monica Zetterlund es va produir de manera fortuïta. Sense saber com, tenia un disc seu a les meves mans.

Deia que la Monica Zetterlund era una cantant sueca i que va néixer a la comuna de Hagfors (Värmland) l'any 1937. Entre les seves dades biogràfiques destaca: haver tingut l'honor de quedar en l'última posició del Festival d'Eurovisió l'any 1963, sense obtenir ni un sol punt; haver viscut un romanç amb Marlon Brando; compaginar la seva carrera musical amb la cinematogràfica, havent treballat per al director Jan Troell i tenint com a company de repart a Max von Sydow; però, sobretot, destaca per una prolífica carrera dins el jazz i per haver gravat un disc amb Bill Evans. Aquest disc es titula Waltz For Debby, es va editar l'any 1964 i es composa de 10 temes, alguns d'ells estàndards com el popular It Could Happen To You o l'Once Upon A Summertime.




El disc el trobareu reeditat pel segell West Wind, de fet ha estat una de les darreres adquisicions que hem fet al nostre hàbitat musictecari montbauenc (però no el busqueu al catàleg, que encara no està catalogat).








Veieu tot seguit a la Monica i al Bill, interpretant el tema que dóna títol al disc:

Monica Zetterlund amb Bill Evans Trio: Waltz For Debby (Monicas Vals)



Desgraciàdament, la Monica ens va deixar un 12 de maig de l'any 2005, quan no va poder escapar de l'incendi al seu apartament d'Estocolm. La cantant portava anys en una cadira de rodes com a conseqüència d'una enfermetat a la columna i només va poder alertar per telèfon als bombers.

I per acabar, sense el regust amarg de la tragèdia, us deixo amb un tema deliciós que trobareu en un altre disc de la Monica Zetterlund, el Monicas Bästa, un recopilatori de la cantant interpretant temes jazz i també d'easy listening. Aquest va ser el disc que va caure a les meves mans, com un regal del cel.

2 comentaris:

Fonti ha dit...

Quina cantant més bona!, és sorprenent. Mai havia sentit parlar d'ella. Merci pel descobriment :-)

Anònim ha dit...

Ostres, quina sorpresa tan agradable! No havia sentit res d'aquesta dona...M'has alegrat la tarda Miss Danger.

Des de la Imperial Tàrraco :-)

X.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...