dijous, 2 d’octubre del 2008

La Música Vudú a Haití


El Vudú és una religió d’origen africà que els esclaus van portar a Amèrica.
Amb les seves arrels a l’Àfrica Occidental, el Vudú enllaça també amb la música de Brasil, Jamaica i Nova Orleans (on van acudir molts dels esclaus haitians després de la Revolució dels Esclaus Haitians – l’única rebel•lió d’esclaus amb èxit a Occident, la qual va donar pas a la primera República Negra).


A Nova Orleans la religió va calar profundament i ha influenciat molts músics com Doctor John o el Professor Longhair. El Vudú te fortes arrels, continua creixent avui i forma part central en la vida dels haitians. Va ser una religió il•legal durant molts anys i, conseqüentment, continua tenint un element de secret. Tant com a Haiti, el Vudú es àmpliament practicat a Nova York i Miami pels molts haitians que han emigrat als USA fugint dels constants problemes del país més pobre d’Occident.


El Sacerdot Vudú crida als esperits del Panteó Vudú per a que entrin en el cos del medium fins que aquest queda posseït per éll i adopta la seva personalitat. L’esperit llavors interactua amb el Cor de participants. Quan l’esperit abandona al medium, aquest no recorda res.
El centre de la música és el tambor. La complexitat dels ritmes que toquen els tres o, de vegades, quatre percussionistes depèn de l’esperit al qual s’ha cridat.

Acompanyant els tambors, el sacerdot o sacerdotessa canta en honor de l’esperit acompanyat pel Cor de fidels. Això és conegut com crida i resposta, i està en el cor mateix de la Música Africana i, posteriorment, en la música derivada de la deportació dels esclaus al continent americà.

Cal apreciar la immensa influència que aquesta música profunda i visceral ha suposat per a la música del nostre temps: Gospel, Reggae, Samba, Danzón...

La cultura haitiana és única i variada: la pintura vudú, escultures metàl•liques, autobusos pintats (tap-taps) , la llengua criolla, les banderes vudú i ... la música. Una música amb l’intensitat digna d’un país aïllat del món exterior en un constant estat de canvi, on el Vudú ha estat l’única cosa permanent.


Recomanem una especial atenció a aquest CD publicat recentment per l'excel·lent segell Soul Jazz.
Un àlbum enregistrat a Port au Prince, Haiti.
Els tambors acompanyen la crida del Sacerdot i del Cor de la Societe Absolument Guinin.

Spirits of Life : Haitian Voodoo Soul Jazz Records, 2008


Més informació a la website del Haiti Support Group:
http://www.haitisupport.gn.apc.org

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...