dilluns, 15 de setembre del 2008

Nuclear sí, per suposat



El món és un lloc perillós per viure. No pels que fan mal, sinó pels que no fan res per evitar-ho.
Albert Einstein.

Aviador Dro - Nuclear Si


Found at skreemr.com



Recordo que quan era petita tenia dues pors: a passejar per un bosc i caure en unes arenes movedisses (sempre sortien a les pel·lis de Tarzan dels dissabtes a la tarda) i a la guerra nuclear, sobretot després que vaig veure El Día después, un film de Nicholas Meyer de l'any 1983.

La dècada dels 80 va ser la dècada de la por. A Espanya, la por al fantasma de la dictadura que més que fantasma era un zombie; la por a la droga: recordo la mare dient-me que mai agafés un caramelet d'un desconegut; la por a l'atur: anys durs per als obrers, acomiadaments, cues a l'INEM, crisi econòmica; i la por més gran de totes, la por universal a la guerra nuclear.

La por a la destrucció total i l'anihilació de la vida al planeta va arrelar entre la població occidental després de la Segona Guerra Mundial, quan les imatges dels efectes devastadors de les bombes d'Hiroshima i Nagasaki van impactar en les retines i en el cor dels ciutadans. Comença la consciència del perill que suposen les armes nuclears però també comença la Guerra Freda i amb ella la paranoia.


OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark). Enola Gay. Àlbum: Organisation (1980)


Enola Gay by Orchestral Manoeuvres in the Dark on Grooveshark


NENA. 99 Red Balloons. Àlbum: 99 Luft Balloons (1984)


99 Red Balloons (Album Version) by Nena on Grooveshark

SUN RA & HIS OUTER SPACE ARKESTRA. Nuclear War. Àlbum: Nuclear War (1982)


Nuclear War by Sun Ra & His Outer Space Orchestra on Grooveshark



Durant la dècada dels 80, russos i americans desenvolupen una carrera armamentística tan imparable com absurda. Ronald Reagan retalla la despesa pública en educació i serveis socials del seu país i, en canvi, impulsa un impressionant pressupost per organitzar un sistema anti-missils anomenat Iniciativa de Defensa Estratègica (SDI) que garantís la defensa del territori nord-americà davant de qualsevol atac nuclear. La premsa no triga en batejar aquesta iniciativa com Star Wars i el Kremlin posa el crit al cel: Yuri Andropov creu immiment l'atac nuclear americà. La situació tensa entre les dos superpotències provoca que la població mundial cregui en la possibilitat real d'una guerra nuclear.

STING. Russians. Àlbum: The Dream of the Blue Turtles (1985)


Russians by Sting on Grooveshark


MIDNIGHT OIL. US Forces. Àlbum: 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 (1983)


US Forces (Remastered) by Midnight Oil on Grooveshark


NINA HAGEN. Russian Reggae. Àlbum: In Ekstasy (1985)


Russian Reggae by Nina Hagen on Grooveshark


POLANSKY Y EL ARDOR. Ataque preventivo de la URSS. Àlbum: Chantaje emocional. Ariola (1983)




El cinema dels 80 va contribuir també a arrelar la por a la guerra nuclear en l'inconscient col·lectiu. Pel·lícules com El día después, Juegos de guerra (1983) de John Badham o Testamento final (1983) de Lynne Littman van concienciar als espectadors de les tràgiques conseqüències d'una hipotètica i possible guerra atòmica. La carga dramàtica d'aquests films requeia en mostrar la catàstrofe en un entorn quoditidà, amb personatges versemblants amb els quals els espectadors es podien identificar fàcilment. Altres pel·lícules com la popular Mad Max, mostraven la situació d'un món post-nuclear on la depravació i la violència eren monedes de canvi dels supervivents.


DEPECHE MODE. Black Celebration. Àlbum: Black Celebration (1986)

Black Celebration by Depeche Mode on Grooveshark




THE SISTERS OF MERCY. Black Planet. Àlbum: First and Last and Always (1985)
"So still, so dark all over Europe" "Run around in the radiation" "Run around in the acid rain" "Tune in turn on burn out in the acid rain on a... Black Planet."


Black Planet by The Sisters of Mercy on Grooveshark



El cinema però també la música va reflectir aquesta por al que va estar a punt de succeir un 25 de setembre de l'any 1983, quan el tinent coronel Stanislav Petrov va salvar la humanitat del desastre. El militar, encarregat d'alertar els seus superiors de qualsevol atac, va creure que es tractava d'un error informàtic el que detectava l'ordinador del seu búnquer: 5 míssils americans s'havien disparat contra la URSS. La gent no comença una guerra amb només cinc míssils, va dir Petrov. I així era, un error, una falsa alarma. Gràcies a aquest home, avui podem explicar la història.

THE SPECIALS. Man at C & A. Àlbum: More Specials (1980)
Warning, warning, nuclear attack / Atomic sounds designed to blow your mind /
World war three - Nuclear attack /Rocking atomically - This third world war - Atomic sounds...


Man at C & A by The Specials on Grooveshark


THE SMITHS. Ask. Àlbum: Rank (1986)
so ask me ask me ask me because if it's not love then it's the bomb the bomb the bomb the bomb the bomb the bomb the bomb that will bring us together if it's not love then it's the bomb then it's the bomb that will bring us together...



Ask by The Smiths on Grooveshark



La guerra nuclear és un tema recurrent en moltes cançons dels 80. Algunes, més líriques, parlen d'amor en temps de guerra; d'altres, més políticament compromeses, ataquen durament un sistema que respon sense escrúpols als interessos de la indústria armamentística. L'antibelicisme és més present que mai.







THE STRANGLERS. Always the Sun. Àlbum: All Live and All of the Night (1988)
How many times has the weatherman told you stories that made you laugh? / You know its not upto the Politicians and leaders, when they do things by halves. /Who gets the job? / Of pushing the knob. /Thats what responsibility you draw straws for if your mad enough. 

 Always the Sun by The Stranglers on Grooveshark



DEAD KENNEDYS. Kill The Poor. Àlbum: Fresh Fruit for Rotting Vegetables (1980)
Efficiency and progress is ours once more / Now that we have the Neutron bomb / It's nice and quick and clean and gets things done / Away with excess enemy / But no less value to property /No sense in war but perfect sense at home...


Kill The Poor by Dead Kennedys on Grooveshark


BAD RELIGION. Part III. Àlbum: How Could Hell Be Any Worse? (1982)
A final page is written/ in the books of history/ as man unleashed his deadly bombs/ and sent troops overseas/ to fight a war that can't be won/ and kills the human race/ a show of greed and ignorance/ man's quest for dominance/ they say when a mistake is made/ a lesson has been learned/ but this time theres no second chance/ the hate engulfs the world/ a million lives are lost each day/ a city slowly burns/ a mother holds her dying child/ but no one is concerned.


Part III by Bad Religion on Grooveshark


LEVEL 42. The Sun Goes Down. Àlbum: A Physical Presence (1985)
I don't wanna go to war, I don't wanna go to war I said I know what I want and I don't wanna go war - do you follow me? I saw a soldier standing in a bar looked so tired he'd come so far he said "I need to love someone, before they drop the atom bomb...

The Sun Goes Down (Living It U by Level 42 on Grooveshark




Però no només els afers exteriors entre les potències del món contribueixen a incrementar la psicosi. Un fatídic 26 d'abril de l'any 1986 el món es lleva commocionat amb la notícia del que esdevindrà l'accident nuclear més gran de la Història: l'explosió a la Central Nuclear de Txernòbil.
Els efectes del núvol radioactiu que es va desprendre d'aquella catàstrofe han estat devastadors:

- 200.000 víctimes;
- 270.000 casos de càncer en el món dels quals 93.000 són mortals;
- disminució de la capacitat de defensa del sistema immunitari dels afectats;
- envelliment prematur d'uns 7-9 anys;
- malformacions i mutacions genètiques;
- 350.000 persones reallotjades;
- més de 5 milions de persones que encara viuen a les zones contaminades;
- pèrdua de les terres agrícoles per la contaminació, crisi econòmica;
- trastorns sòcio-psicològics...

[Dades extretes de la pàgina web de Greenpeace. ]


TALKING HEADS. Burning Down the House. Àlbum: Speaking in Tongues (1983)

Burning Down The House by Talking Heads on Grooveshark


La caiguda del mur de Berlín l'any 1989 representa simbòlicament el final de la Guerra Freda. La URSS havia iniciat, amb l'arribada de Gorbatxov al poder l'any 1985, una etapa de transformació i reformes radicals coneguda com a perestroika que va atreure les simpaties del món occidental. Els russos deixen de ser l'enemic, i la possibilitat d'una guerra nuclear comença a esvair-se.

ULTRAVOX. Dancing With Tears In My Eyes. Àlbum: Still on Fire (1984)
La lletra d'aquesta cançó parla d'un noi que decideix exhaurir els últims moments de la seva vida amb la noia que estima, abans de la imminència d'una guerra nuclear. Què faríeu vosaltres?


Dancing With Tears In My Eyes by Ultravox on Grooveshark


Ara, tot i que coneixem la perillositat demostrada de l'energia nuclear, del seu fracàs econòmic, de la seva intíma relació amb els usos militars i de l'impacte mediambiental dels residus radioactius, sembla que els habitants del planeta tenim altres pors. Fins la por passa de moda i és rellevada per una de nova. Però jo continuo inquietant-me (i indignant-me) quan llegeixo sobre l'incendi de Vandellòs, sobre els abocaments que els països desenvolupats produïm (el 90 per cent dels residus tòxics del planeta, 300 milions de tones anuals durant la dècada dels 80), sobre el que paguem als països africans per desfer-nos de la nostra brossa radioactiva (1,9 euros per tona, cent vegades menys que a Europa).

Amb aquesta realitat i amb aquestes perspectives, esperem que el final del compte enrere per a la destrucció de la vida al planeta es quedi només en el títol d'una popular cançó de heidi metal que va arrassar com una bomba a les llistes d'èxits dels 80:


EUROPE. The Final Countdown. Àlbum: The Final Countdown (1986)



Si voleu consultar una llista exhaustiva de les cançons sobre aquest tema editades a la dècada dels 80, clickeu aquí.

2 comentaris:

Musictecaris ha dit...

Felicitats de part dels lectors d'aquest bloc, Rosa. Un altre treball admirable. Gràcies!

Anònim ha dit...

Keep posting stuff like this i really like it

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...