dimecres, 2 de juliol del 2008

Bandes Sonores a la Biblioteca Xavier Benguerel


La Biblioteca Xavier Benguerel, al districte de Sant Martí de Barcelona, a l'igual que d'altres biblioteques de la ciutat ha especilitzat la seva col·lecció musical. Com la secció general, centrada en cinema, la col·lecció de música està dedicada, en part, a les bandes sonores.

Us fem cinc cèntims de l'especialització musical i d’alguns dels problemes que ens trobem en el dia a dia.

L'especialització de cinema està diferenciada de la resta del fons general. A la seccció hi tenim tots aquells documents que d'una manera o altra tracte de cine: llibres, revistes, DVDs i CDs en un espai d’uns 70 metres quadrats. Els documents estan identificats amb un pictograma que representa una càmara de cinema.

Les bandes sonores (BSO) són aproximadament el 13% del total d’enregistraments sonors de la biblioteca. A l’hora de fer-ne la selecció, apliquem fonamentalment dos criteris: d’una banda, adquirir la BSO de pel•lícules que ja tenim –o preveiem tenir– a la biblioteca; de l’altra, BSO de pel•lícules que, per la seva significació o la del seu compositor, entenem que cal tenir-les independentment de si disposem o no del DVD.
La selecció es fa sobretot a partir de revistes i webs especialitzades en cinema. Tot i així, hi ha BSO de difícil localització: a banda de les descatalogades, n’hi ha algunes que només es poden aconseguir important-les, i d’altres no sempre entren dins els circuits dels distribuïdors amb què treballem. També es dóna el cas de BSO que només s’han comercialitzat de manera parcial, en reculls de l’obra del compositor en qüestió.

Darrerament, seguint l’exemple d’altres biblioteques que avisen l’usuari de la disponibilitat de la novel•la en què s’ha basat una pel•lícula, hem senyalitzat els CDs i els DVDs amb recordatoris que informen l’usuari que disposem de la BSO corresponent a d'aquell DVD (o a l’inrevés). Intentem aprofitar l’èxit del DVD per potenciar els altres dos tipus de documents.

Pel que fa al tractament documental, com qualsevol altra biblioteca municipal que gestioni un fons especialitzat amb eines documentals pensades per a un fons general, un cop la secció creix per damunt d’un determinat nombre de documents, la indexació i la classificació esdevenen insuficients en alguns aspectes. Així, l’encapçalament "música de pel•lícules" no ens facil•lita la feina, i trobem a faltar maneres de donar més informació, como ara el gènere.

Això ens porta a tractar quins hàbits i problemes detectem en els nostres usuaris a l’hora de cercar les BSO. I potser el problema estrella és el que suposen les variants de títol de les BSO: North by Northwest (Con la muerte en los talones) o Some Like It Hot (Con faldas a lo loco) són dos exemples clàssics, però no aïllats, i la cosa encara s’ha complicat més ara que finalment comencem a disposar de variants en català. Feliçment, des dels serveis centrals s’ha decidit afegir entrades secundàries de títol corresponents al títol d’estrena en castellà o català quan aquest no coincideix amb el títol del document. El problema, doncs, te solució sempre i quan l’usuari consulti el catàleg.

També rebem altres consultes referides al compositor, al gènere o fins i tot al director de la pel•lícula, tot i que són poc habituals. En aquests casos –sobretot quan l’usuari demana música d’un gènere cinematogràfic– el catàleg ens és de poc ajut, i hem de recórrer a altres fonts (el fons bibliogràfic especialitzat ajuda molt), sovint a Internet.

I aquí s’acaba el nostre resum. Si heu llegit fins aquí és que sou gent molt amable i civilitzada, de manera que no dubteu a fer-nos arribar qualsevol dubte o suggeriment. Serà un plaer.
L’equip de la Biblioteca Xavier Benguerel

1 comentari:

Miss Danger ha dit...

Benguerels: gràcies per la vostra aportació musictecària! Ai les matèries al catàleg... és l'exemple de la poc efectiva recuperació de la informació. Etern tema, vell tema (que no bell). Algun dia el veurem solucionat? Posem un ciri a Santa Rita.
Una abraçada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...