divendres, 28 de març de 2008

Canzone Napoletana ... tre


Napule è

el barri d'Spaccanapoli i el Port, als peus del Vesubi


Napule è mille culure
Napule è mille paure
Napule è a voce de' criature che
saglie chianu chianu
e tu sai ca' nun si sulo
Napule è nu sole amaro
Napule è addore e' mare
Napule è na' carta sporca e nisciuno
se ne importa e
ognuno aspetta a' sciorta
Napule è na' camminata
int' e viche miezo all'ate
Napule è tutto nu suonno e a' sape tutto o' munno ma
nun sanno a' verità.
Napule è mille culure...


Pino Daniele
cantant i guitarrista (Napule, 19 Marzo 1955)


Músic autodidacta, comença la seva carrera partint de la canzone tradicional i tocant el baix elèctric l'any 1975 dins el grup de rock progressiu Napoli Centrale abans d'emprendre una llarga trajectòria en solitari de la qual ara en fa 30 anys des del LP Terra mia (1978), el primer d'una sèrie de 22 àlbums d'estudi i 5 en directe.

La gent de Nàpols (l'oro di Napoli segons De Sica) estima la música i als seus músics, en sap les lletres de les cançons i canta amb ells.

Pino Daniele va reunir més de 200.000 paisans a la Piazza del Plebiscito l'any 1981, un espectacle de comunió molt emocionant entre el poble i el seu músic.

Aqui podreu veure un petit reportatge d'aquest esdeveniment impressionant.
L'artista apareix carregat al màxim d'energia fins la punta dels dits, recordant per moments la potència del millor Jimi Hendrix.Compositor influenciat pel blues en els seus inicis, ha anat incorporant a la seva música elements molt diversos, la bossa, el jazz-rock, la música àrab, la rumba, el madrigal... sempre amb una personalitat única i distintiva gràcies a la seva veu, aguda i penetrant, i el seu virtuosisme a la guitarra.

A continuació podeu veure un número de l'extraordinari concert que va oferir a la TV l'any 1983 acompanyat pel seu quintet clàssic dels 80, amb el qual s'ha tornat a reunir molts anys després per fer una gira celebrant l'esmentat 30è anniversari professional.Aqui trobareu la seva discografia i abundant informació sobre éll: Schizzea.it


Al llarg de la seva carrera, Pino ha col·laborat amb grans músics com Wayne Shorter, Billy Cobham, Chick Corea, Al Dimeola, Don Cherry, Gato Barbieri, Luciano Pavarotti, Pat Metheny, Peter Erskine, Steve Gadd i molts altres.

Però despedirem aquesta sèrie dedicada a la canzone napoletana amb una meravellosa interpretació en solitari acompanyat només per unes llunyanes figures de piano elèctric i com no, de la seva gent, amb la cançó que ens ha anat conduint per aquesta ciutat fascinant.


La veu i la guitarra de Pino Daniele.
Napule è...

.

1 comentari:

mediamus ha dit...

Napoli is a beautiful and misterious city. Pino Daniele is a great singer and musician, unfortunatelly, he is less famous in France than Zucchero. Long life to Ampli ! Nicolas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...