dimarts, 11 de març de 2008

Canzone Napoletana ... uno

Hi ha ciutats que són autèntics manantials de creativitat i talent musical: són les Grans Ciutats de la Música.
Des de l'AMPLI anirem visitant poc a poc aquestes ciutats intentant esbrinar què les fa tan especials.


Napule è mille culure...Aquest és el primer de tres capítols en honor a la ciutat del Vesubi i la sirena Parténope de la mà de tres dels seus artistes més estimats:

Roberto Murolo, Renato Carosone i Pino DanieleRoberto Murolo

cantant i guitarrista (Napule, 19 gennaio 1912 - Napule, 13 marzo 2003).

Murolo amb Totò


Segurament el més apreciat dels interprets de la canzone tradicional, Murolo va editar el 1965 la celebrada Napoletana, una antologia de 12 àlbums sobre la cançó partenopea des del segle XIII fins al XX, realitzada entre 1959 i 1963 juntament amb el mestre Eduardo Caliendo.

Es tracta d’una selecció de cançons que conformen un tresor musical de gran valor.

Roberto Murolo ens passeja per la densa història de la Mediterrània a través d’unes cançons fascinants, la seva veu, coneguda com la veu de Nàpols, i un exquisit i senzill acompanyament de guitarra.

El mestre Murolo va ser una figura de gran influència sobre tota una generació de músics italians que van recollir la tradició napolitana incorporant-la al jazz o al rock.


En el seu 50è anniversari de carrera artística, la RAI li va dedicar un programa especial per on van passar destacades personalitats de la música napolitana.
Aquest clip recull la part final del programa on Murolo canta acompanyat de
Consiglia Licciardi i tot el públic assistent, entre el qual veiem a Renato Carosone i Lucio Dalla, una de les cançons més emotives de la canzone tradicional : 'O Marenariello.Aqui podeu escoltar una petita mostra de cinc cançons enregistrades molt abans, entre 1937 i 1952, on trobem crues versions d'algunes de les joies posteriorment tallades amb perfecció a l'antologia.

free music


Article a la wikipedia: http://it.wikipedia.org/wiki/Roberto_Murolo


Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...