dimarts, 20 de març de 2018

Les meravelloses aventures de la Sra. Jazz, el Sr. Blues i el Sr. Soul

El proper dissabte 7 d'abril, a les 11:30, la Biblioteca Vapor Vell oferirà una sessió musical molt especial, basada en els llibres de l'editorial 66rpm, amb la col·laboració de l'Escola de DJ's PDJK. No us ho perdeu!!!


Capítol 1. D’Àfrica a Amèrica. Un viatge traumàtic

Explicarem la historia del Blues i el Jazz des dels seus orígens. Una historia no tan sols musical sinó també humana, social i política, perquè és impossible dissociar la musica dels seus esdeveniments històrics. Junts es retroalimenten i es complementen. Començarem pels orígens, des de l’Africa i com els blancs van empresonar als seus habitants com esclaus per endur-se´ls   a treballar a la terra promesa: Amèrica.

Proposem una Blues africà d’Ali Farka Touré com aquesta:Capítol 2. Els africans arriben a Amèrica. Call and response

Explicarem la seva vida a Amèrica com a esclaus. Com van ser forçats a treballar en dures condicions. Com van haver d’aprendre un nou idioma.  I com les seves tradicions musicals africanes barrejades amb la tristesa de la captivitat i la vida dura al camp com a treballadors va originar una nova música: el call and response.

Exemples de Call and response
Capítol 3. L’Esclavitud s’acaba. Per fi els afroamericans són lliures

Explicarem que al acabar l’esclavitud els afroamericans són lliures i per primer cop poden viatjar pel país. I encara que segueixen patint moltes injustícies, i siguin víctimes d’una societat racista, també son una mica mes lliures que abans i comencen a crear músiques que canvien el món.


Capítol 4. Musica a La Iglesia. Els espirituals

Explicarem que la comunitat afroamericana vivia la religiositat d’una manera molt diferent i van adaptar els ritus catòlics que els hi van imposar amb a la seva tradició animista on la música era un element indispensable. D’aquesta manera van néixer els Espirituals.

 Podem posar una musica gospel...qualsevol! Com per exemple aquesta:Capítol 5. El Jazz i el Blues

En aquest capítol explicarem que els afroamericans cada cop són mes lliures. Molts decideixen marxar del sud, que es on havien viscut com esclaus i se’n van cap a les grans ciutats americanes per buscar feina i progressar, New York, Chicago, Detroit o Philadelphia es converteixen en grans ciutats musicals on neixen la música Blues i jazz.

Aquí podem posar dues cançons, una de jazz i l’altre de blues.

Blues:


Jazz:
  
Capítol 6. La ciutat. Neix la musica Soul

En aquest capítol explicarem que els afroamericans cada cop fan més vida a la ciutat i cada cop es modernitzen més. A la ciutat surten noves musiques que es diferencien del jazz i el blues, com el rock, o el country, però sobretot el Soul acaba predominant en les llistes d’èxits entre els afroamericans.


Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...