dijous, 23 de juliol de 2015

Guies per llegir i escoltar #7: El jazz a Catalunya (1961 - 2014)

La guia “El Jazz a Catalunya” i la playlist que l’acompanya, és una selecció del jazz produït a Catalunya i una mostra del que es pot trobar a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents


A mitjans dels anys 30, el jazz ja estava ben estès a Catalunya. La creació del Barcelona Hot Club i d’altres clubs filials arreu del territori, l’edició del Jazz Magazine i l'actuació d’artistes internacionals de la talla de Benny Carter o Django Reinhardt a Barcelona, van ser els principals factors que van contribuir al seu arrelament a casa nostra. Tot això va acabar, de sobte, amb l'inici de la Guerra Civil espanyola i la posterior censura que el jazz i els seus músics van patir per la dictadura feixista del General Franco. El règim considerava aquesta música americana contraria als valors tradicionals del nou estat, va prohibir la seva radiodifusió i va vetar l’aparició de notícies a la premsa relacionades amb el jazz fins l’any 1953.
 Primera portada de la revista Jazz Magazine, 1 d'agost de 1935


A partir d'aquest moment, l'escena jazzística a casa nostra comença a revifar amb les visites de grans figures internacionals com Louis Armstrong, Count Basie o Lionel Hampton, promogudes per un Hot Club de Barcelona reobert el 1946. L'impuls definitiu el van donar la inauguració de la mítica sala Jamboree el gener del 1960, per on van passar grans artistes com Lee Konitz, Chet Baker o Ornette Coleman, i la creació del Festival Internacional de Jazz de Barcelona el novembre de 1966, un festival que amb els anys s’ha convertit en tota una referència mundial en el gènere.

 Núria Feliu i Tete Montoliu al Jamboree, 1 de desembre de 1965. Foto d'Antoni Capella


És a la dècada dels 60 on comencen a despuntar els músics catalans a l'escena, grups com el Modern Jazz Sextet o el Catalònia Jazz Quartet i artistes de la talla de Tete Montoliu o Salvador Font “Mantequilla” fan pujar el jazz català a uns nivells d’excel·lència que mantindran durant els anys següents noms com Jordi Sabatés, Max Sunyer o Manel Camp. L’eclosió definitiva és produirà amb el canvi de segle i l'aparició d'artistes del nivell de Joan Chamorro, Ignasi Terraza, Andrea Motis i molts altres grans músics que queden recollits en aquesta guia i en la playlist que l’acompanya. Un recull de les millors cançons que tenim a la nostra biblioteca dels músics que han donat forma al jazz català actual Andrea Motis i Joan Chamorro Quintet amb Scott Hamilton al Jamboree, 2013.
Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...