dilluns, 7 de març de 2011

La Discoteca d'AMPLI LXI: Cançons dels Brigadistes/Brossa Quartet

Aquest quartet de corda tan especial, que ja fa alguns anys que difon la seva proposta musical pels escenaris clàssics i no clàssics del nostre país, va néixer l'any 2004 a Terrassa. El seu nom, Brossa Quartet, està inspirat en "la idea de l'art com un tot" de Joan Brossa, amb la intenció de fer evident la seva voluntat d'obertura a tots els estils musicals i escènics, més enllà de la música clàssica i el seu format de concert habitual. Sense deixar mai la base del quartet de corda, el grup es complementa sovint amb altres músics i col·laboradors provinents de diverses disciplines artístiques: des del teatre i la dansa, a la literatura i els audiovisuals.

Tenen com a propis dos discos al mercat, que tenen origen en dos espectacles de recerca musical històrica: Músiques de l'Holocaust (2008) i Les Cançons dels Brigadistes (2010).

Les cançons dels Brigadistes (Temps Record, 2010)

Aquest disc és un homenatge a les Brigades Internacionals en commemoració del 70è aniversari de la seva participació a la Guerra Civil espanyola. Un disc imprescindible i molt recomanable per a qualsevol biblioteca, no només pel seu valor social i històric, sinó per la seva qualitat musical indiscutible.

Els músics han fet un complert treball de recuperació d'unes melodies històriques en defensa dels valors de llibertat i solidaritat que sonaven per tot el territori espanyol durant la Guerra Civil. Les lletres de resistència i lluita, que es van escampar arreu del territor ibèric durant els anys més foscos del segle XX, s'uneixen al so dels violins i es barregen amb ritmes i melodies populars: el tango, la jota, el flamenc i fins i tot el jazz. Una forma molt emotiva de recuperar la nostra memòria històrica a través de les cançons.

"Cuando canta el gallo negro es que ya se acaba el día.

Si cantara el gallo rojo otro gallo cantaría. "

El quartet de corda el formen els músics: Aleix Puig, violí; Pere Bartolomé, violí; Imma Lluch, viola; i Quico Pugés, violoncel. Per aquest projecte, han comptat també amb la participació de la cantant Marta Valero, l'acordionista Gregori Ferrer i el percussionista Josep “Pinyu” Martí.

Brossa Quartet presenta el treball al programa Nydia de TV3 (els 10 primers minuts).


"Si me quieres escribir ya sabes mi paradero: en el frente de batalla, primera línea de fuego."

Com expliquen ells mateixos, el repertori del disc recull himnes i cançons que van ser emblemes de la lluita antifeixista dels anys 30 del segle XX. Impressionant el recuperat Tango d'Argelés, funest Gallo negro, gallo rojo. Plens de força Si me quieres escribir i Los cuatro generales. Clàssics com Viva la Quince Brigada i Bella Ciao que no hi poden faltar, entre d'altres imprescindibles per respirar l'emoció continguda i la confiança d'una època en el triomf d'una revolució progressista que no va poder ser.

"Los cuatro generales, mamita mía, que se han alzado. Para la nochebuena, mamita mía, serán ahorcados. Por la Casa de Campo, mamita mía, y el Manzanares, quieren pasar los moros, mamita mía, no pasa nadie."

Brossa Quartet: Les cançons dels Brigadistes en directe a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles (octubre del 2010). Hi vam ser i ho recomanem sense dubtar-ho ni un segon.Web de Brossa Quartet: www.brossaquartet.com

Brossa Quartet als catàlegs de les biblioteques públiques: Argus i Aladí.

"En España nadiecome ya caliente ...
Ya se fue el verano, ya vino el invierno,
dentro de muy poco caerá el gobierno ...
Que tururururú ... que la culpa la tienes tu."

Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...