dilluns, 16 de juny del 2008

PLÀSTICA MUSICAL -3-: Peter Saville, dissenyant la new wave




Segur que tots vosaltres heu vist fins la sacietat aquesta portada impresa en T-Shirts, pòsters, parxes de roba, llibres de música… I, probablement, tots sabeu que es tracta de l’Unknow Pleasures de Joy Division, realitzat l’any 1979. El que, probablement, no sabeu és qui va dissenyar la portada.

És curiós però el personatge que avui protagonitza aquesta tercera part de la sèrie Plàstica Musical, ha imaginat les portades de discos més modernes i artísticament interessants dels últims 30 anys i alhora és un desconegut pel públic que compra els discos que dissenya. Però avui contribuirem a fer visible el rostre, la personalitat i la feina de Peter Saville.


Quan vaig començar a cercar informació sobre el treball que Peter Saville havia realitzat per a diferents músics, em vaig quedar gratament sorpresa i meravellada de la seva creativitat i bon gust. Desconeixia que algunes portades arxifamoses d’àlbums igualment arxifamosos naixien de la imaginació d’aquest dissenyador. Però no ens endavantem…

Començarem a parlar de Peter Saville, definint-lo: un outsider. Un cervell artístic brillant que no pot ni sap adaptar la seva forma de treballar a cap tipus d’estructura. A Saville no l’interessa l’èxit comercial, ni vol vendre’s i ni tan sols creu en el disseny gràfic, o millor dit, no l’interessa el paper que juga el disseny gràfic en l’àmbit empresarial. En definitiva, un artista inconformista que fa el què vol i com vol, independent i lliure.


Nascut l’any 1955 a la ciutat de Manchester, va estudiar disseny gràfic al Manchester Polytechnic on s’introdueix en la història tipogràfica del segle XX a través del llibre Pyoneers of Modern Typography d’Herbert Spencer. Aquest conegut llibre sobre tipografia moderna el va revelar el treball de Jan Tschichold, tipògraf nascut l’any 1902 que va posar les bases de la tipografia actual i que va influenciar l’estil de Saville.
OMD. Track: Electicity. Àlbum: Orchestral Manoeuvres in the Dark (1980)

L’any 1978, Saville finalitza els seus estudis i li arriba la notícia que Tony Wilson, un presentador de TV i el seu soci, busquen un dissenyador per fer la publicitat del club que volen obrir on tocaran les bandes de músics locals. Saville es presenta a Wilson amb el llibre d'Spencer a la mà, li ensenya l'obra de Jan Tschichold i es guanya la feina de fer un cartell per al nou club: The Factory. A partir d’aquest moment, Saville compagina el seu treball com a dissenyador amb la de soci de la nova discogràfica que Tony Wilson crea: Factory Records.

Amb la portada del primer àlbum de Joy Division, Unknown Pleasures, Saville crea el look new wave que li atorgarà, a més a més, el reconeixement d’altres dissenyadors. Des d’aquest moment i, a partir de l’any 1982 com a Peter Saville Associates, crearà l’imaginari d’una gran part dels amants de la música rock.
Joy Division, Roxy Music, New Order, OMD, Ultravox, Visage, Brian Eno, Wham!, Duran Duran, China Crisis, King Crimson, Aztec Camera, Depeche Mode, Peter Gabriel, Paul McCArtney, Pulp, Suede, Goldie, Björk, Everything But the Girl, Beth Orton…són alguns dels músics que encarregaran a l’estudi Saville la creació de les cobertes dels seus discos. Veieu alguns dels seus treballs i gaudiu :



JOY DIVISION. Track: Twenty Four Hours. Àlbum: Closer (1980)


KING CRIMSON. Àlbum: Discipline (1981)


NEW ORDER. Àlbum: Movement (1981)



ROXY MUSIC. Track: Avalon. Àlbum: Avalon (1982)



ULTRAVOX. Track: Reap the Wild Wind. Àlbum: Quartet (1982)



NEW ORDER. Track: Blue Monday. Àlbum: Power, Corruption and Lies (1983)



AZTEC CAMERA. Track: Somewhere in My Heart. Àlbum: Love (1987)



NICO + THE FACTION. Track: My Funny Valentine. Àlbum: Camera Obscura (1988)


NEW ORDER. Àlbum: Technique (1989)


PAUL MCCARTNEY. Àlbum: Flowers in the Dirt (1989)



SUEDE. Track: Picnic by the Motorway. Àlbum: Coming Up (1996)
[Picnic by the Motorway, és la meva cançó preferida de Suede i, una de les meves top 10 de tota la història de la música pop. Una cançó d'amor, nostàlgica i amb aires bowerians.]



PULP. Track: Seductive Barry. Àlbum: This is Hardcore (1998)


SUEDE. Àlbum: Head Music (1999)


BETH ORTON. Àlbum: Daybreaker (2002)

Si voleu més informació sobre la feina de Peter Saville en diferents àmbits, no només musicals, llegiu el següent article aparegut a VISUAL: magazine de diseño, creatividad gràfica y comunicación:
http://www.visual.gi/pdf_106/Peter.Saville.pdf

Si voleu veure el recull de la seva feina discogràfica ordenada cronològicament, consulteu el web:
http://www.tosq.com/petersaville/disc/

I si voleu passar una bona estona amb una pel·lícula que parla de The Factory i de Factory Records, d’Ian Curtis i Joy Division, de l’escena Manchester i els seus protagonistes, no deixeu d’agafar en préstec a la biblioteca més propera: 24 Hour Party People (2002) de Michael Winterbottom.





HAPPY MONDAYS. Track: 24 Hour Party People.




1 comentari:

Musictecaris ha dit...

Simplement, una vegada més ... Moltes gràcies :-)
Els teus articles són un luxe per a aquest bloc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...