dimecres, 9 de març del 2022

Llibres & Música al Vapor Vell!

 

 

Arriba una nova edició del cicle “Llibres & Música” 

El Departament d’Estudis Culturals i Musicals de l’Escola Superior de Música de Catalunya impulsa una nova edició del cicle Llibres & Música. Després d’un any d’aturada obligada a causa de la pandèmia, el cicle retorna amb una principal novetat en l’espai: enguany, se celebrarà a la Biblioteca Vapor Vell del barri de Sants de Barcelona. L’objectiu d’aquest cicle és promoure la lectura i la difusió de nous llibres de l’àmbit de la musicologia. El cicle, que s’estendrà des del 15 de març fins al 5 d’abril de 2022 i s’emmarca dins l’assignatura de Seminari de musicologia, comptarà amb quatre presentacions de diferents autors de l’Estat espanyol: Sara Arenillas Meléndez, Luca Chiantore, Olimpia García-López i Oriol Brugarolas. 

 


 

Sara Arenillas Meléndez (15 de març de 2022, Biblioteca Vapor Vell, 18:30 h) 

Discursos, identidades y transgresión en la música popular española (1980-2010). El caso del glam-rock, SEDEM, 2021.  

Sara Arenillas és professora de la Universitat de La Laguna (Tenerife), doctora en Musicologia i premi extraordinari de doctorat per la Universitat d'Oviedo. Allà, també va cursar el grau en Història i ciències de la música i la llicenciatura de Magisteri amb menció de Música. Posteriorment, també va graduar-se d'un màster en Patrimoni musical a la Universitat de Granada. Les seves línies d'investigació se centren en els estudis culturals i les músiques populars urbanes. La seva tesi és precisament la que va propiciar aquest llibre, que ha adoptat el mateix títol.  

En aquest llibre, s'explora la permeabilitat i el caràcter transgressor del concepte glam, lligant-ho a altres conceptes relacionats com l’autenticitat, el cosmopolitisme i la modernitat. Per a dur a terme l'estudi, no només s'han utilitzat gravacions de cançons sinó també fotografies, portades de discos, materials audiovisuals (enregistraments en viu i videoclips) i retalls literaris de la premsa i lletres de les cançons. 

 

Luca Chiantore (22 de març de 2022, Blibloteca Vapor Vell, 18:30 h) 

Malditas palabras, Musikeon Books, 2021.  

Nascut a Milà, Luca Chiantore és pianista i musicòleg, referent en l’estudi de la interpretació pianística. Va realitzar el seu doctorat en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. És professor de la Esmuc des de la seva fundació l’any 2001. A més, forma part del claustre docent de l’Escola Superior de Música Reina Sofía de Madrid, i del Doctorat en Música de la Universitat de Aveiro. Des de 2003 és director de l’empresa Musikeon, on ha realitzat cursos a nivell internacional. 

Entre les seves publicacions s'hi troben Historia de la técnica pianística (2001), Beethoven al piano (2010), Escribir sobre música (2016) i Tone Moves (2019). El nou llibre que presentarà es titula Malditas palabras, el qual va ser escrit durant el període de confinament. Amb un to de vegades irònic, planteja la polèmica al voltant de l’ús de certa terminologia en l’àmbit de la música, com és el cas de inspiració, geni, sentiment o creativitat. Explica com alguns termes són ambigus, fràgils i, en gran part, etnocentristes. A més, inclou reflexions personals i records fruits de la seva llarga experiència musical. 

 

Cristina Roldán Fidalgo (29 de març de 2022, Biblioteca Vapor Vell, 18:30 h) 

El espectáculo de la variedad: la folla en los teatros de Madrid del siglo XVIII, Maia Ediciones, 2021.  

Professora en la Universidad de la Rioja, Cristina Roldán Fidalgo és doctora en Música i Arts escèniques per a la Universitat Autònoma de Madrid, on també va rebre el premi extraordinari de doctorat i es va graduar en Història i Ciències de la Música. Participa en diversos projectes d’investigació i realitza una estada a la University of California Los Angeles. Les seves recerques s’articulen al voltant del teatre musical del segle XVIII entès com a espai de manifestació de les relacions entre societat i cultura en una perspectiva transcultural.

El llibre s’endinsa en el coneixement de la “folla” o “folla real”, una forma d’espectacle poc coneguda del teatre espanyol que reunia en una mateixa funció declamació teatral, música i ball. De gran èxit durant el segle XVIII, comptava amb la participació directa dels principals autors teatrals i musicals del moment, i ens ofereix una magnífica oportunitat per entendre la diversitat cultural i la societat d’aquella època. 

 

Oriol Brugarolas (5 d’abril de 2022, Biblioteca Vapor Vell, 18:30 h) 

La música en el “Diario de Barcelona” (1792-1850): prensa, sociedad i cultura cotidiana a principio de la Edad Contemporánea, Calambur Ed., 2019.  

Nascut a Barcelona, va estudiar els estudis superiors de piano i també teoria de la música al Conservatori Superior del Liceu i a l’École Normale de Musique de París. A banda del seu vessant pianístic, s'ha graduat d’història el 2003 a la Universitat de Barcelona i, actualment, és professor d'Història de la música a la mateixa universitat. Les seves línies principals d'investigació són: l'estudi de la circulació d'instruments musicals entre Espanya i Hispanoamèrica al segle XVIII; el negoci de la música impresa a Espanya al segle XIX (producció, agents, comerç i circulació de partitures) i de la relació entre premsa i música a l'Espanya del segle XIX.  

El llibre és una selecció de les notícies musicals i algunes altres no musicals publicades en el Diari de Barcelona entre 1792 i 1850. Hi podrem trobar avisos de compravenda d'instruments o partitures, programacions de concerts, anuncis de professors, copistes i constructors d'instruments, crítiques musicals i articles de reflexió musical. L’autor ha elaborat una base de dades a partir d’una selecció de notícies que complementen l'entorn sociocultural de la ciutat del moment. A més, s'inclouen tres articles signats per professors i investigadors reconeguts com Antonio Ezquerro Esteban, Xosé Aviñoa i Josep Borràs i Roca. 

 

Contactes: Escola Superior de Música de Catalunya, Edifici de L'Auditori, Carrer de Padilla, 155, 08013 Barcelona. Tel. 933523011

Adreça: Biblioteca Vapor Vell. Passatge del Vapor Vell, 1, 08028, Barcelona. Tel. 934097231

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...