diumenge, 3 de gener del 2021

Shalom! Sona Amer 2021: Cat Klezmer Trio

 Doncs aquest any, també! També es celebra el Sona Amer al Teatre El Casal. El cicle comença aquest diumenge 03/01/2020 a les 18.00h amb l'actuació de Kat Klezmer Trio . Aquest trio ens proposa "Una volta al món en 80 minuts", un recorregut per algunes de les cançons més representatives de la música Klezmer amb una formació típica de l'estil: clarinet, guitarra, contrabaix. També podrem escoltar altres músiques com sardanes, choros brasilenys o lamentacions gitanes. Des de la biblioteca d'Amer us fem una petita selecció de còmics, documentals i pel·lícules que us permetran aprofundir i conéixer millor la música Klezmer. (Text i selecció: Lídia Noguerol). 

Kat Klezmer Trio 


Logo del trio 

La música klezmer era la música popular pròpia  dels músics jueus de l'Europa oriental que parlaven yiddish. Aquest músics s'anomenaven klezmorin i la seva música era una fusió de la seva tradició amb les diferents músiques dels pobles amb qui convivien. A partir del s.XIX es va permetre l'entrada dels klezmorin als conservatoris europeus i la música clàssica va passar a ser una influència més de la música klezmer. A finals del s.XIX i principis del XX els pogrom contra els jueus van fer que milions d'ells migressin als Estats Units, on la seva música es va barrejar amb el jazz i molts klezmorin van passar a formar part de la indústria del cinema, tocant en pel·lícules mudes. Els anys vint i trenta van portar la decadència dels klezmorin, perquè es veien com una tradició antiquada i perquè van ser assimilats per les noves corrents musicals nordamericanes. A finals dels anys setanta va sorgir el primer renaixement de la música klezmer, que actualment és molt popular arreu del món. El programa de RTVE "Tapiz Sonoro" va dedicar un complet programa a la música klezmer, que us permetrà apreciar la seva evolució i resorgiment. 

CÒMICS 

Klezmer. Joann Sfar  (Norma Editorial)

Història d’un grup de klezmorin ambulants, marginats, murris i arters que viatgen plegats per l'Europa de l'Est en un moment històric que l'autor no fixa. En els cinc volums editats fins ara, Sfar porta un pas més enllà el seu distintiu estil, combinant els colors llampants amb les aquarel·les i recordant al pintor Marc Chagall. Sfar és d'origen jueu i té un altre sèrie que tracta el judaisme: El Gato del Rabino (Norma Editorial. Set volums publicats)

Klezmer 1. La conquista del Este 



Klezmer 2. Feliz aniversario Scylla



Klezmer 3. ¡Todos Ladrones!


Klezmer 4. ¡Trapecio volador!


Klezmer 5. Kishinev de los locos 



DOCUMENTALS I MÚSICA

Els podeu trobar a la plataforma ebiblio.cat i els podeu veure i escoltar de franc. 

Un dia al gueto de Varsòvia. Jack Kuper. Filmakers Library, 1993. 



Ningú sabrà mai perquè el sergent de la Werchmarht Heinz Hoest va decidir passar el dia del seu 43è aniversari, fent fotos d'amagat (els nazis ho havien prohibit) al gueto de Varsòvia. Joest va guardar aquestes fotos, que retraten les inhumanes condicions de vida del gueto, fins el dia de la seva mort. El director Jack Kuper, supervivent de l'holocaust, va crear aquest documental combinant les fotos de Hoiest amb el testimoni d'altres supervivents del gueto. Enmig de la desesperació també hi ha un petit lloc per l'humor, les cançons yiddish i la música klezmer. Els nazis van construir els seus camps d'extermini a Polònia, on van morir milions de jueus ashkenazis. 


Recull de les primeres gravacions comercials de música klezmer. També editat en CD



La història de la música klezmer a través de la BKB (Budapest Klezmer Band). Només el líder de la banda és jueu i explica que "per tocar klezmer de manera perfecte no has de ser jueu, has de ser un músic perfecte". També està publicat en DVD. 


Klezmer & Hassidic music.Burning Bush (Musical group).ARC Music, p1998

Aquí podeu sentir l'almagama de sonoritats i tradicions musicals que formen part de la música klezmer. Resumint i simplificant molt: el Hassidisme és un terme que s'utilitza pels jueus que han arribat al màxim nivell d'observança religiosa. 


El grup "Burning Bush" també té un disc dedicat al klezmer i a la música sefardita. Sepharad era com anomenaven els jueus la península ibèrica. 




Jordi Savall i Montserrat Figueras van voler reivindicar amb aquest dics l'espiritualitat de la música sefardita i la modernitat de la música antiga. 




CD


Aquest disc és un homenatge i una picada d'ullet al gran clarinetista Naftule Brandwein, brillant y capriciós clarinetista klezmer, emigrat de Galicia (Ucrania) a Estats Units i autoproclamat “Rei del clarinet klezmer”


BONUS TRACK 


Aquest musical no podem dir que sigui klezmer, però si que reflecteix la importància del violinista en la música klezmer alhora que serveix de metàfora per explicar la delicada situació dels jueus a Rússia. Aquesta pel·lícula està basada en el llibre "Les filles de Tevye", de Shalom Alechem









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...