diumenge, 28 de juny de 2020

Dia de l'Orgull LGTBQ + 2020 : Cis, Trans, TERF

D'entre aquestes paraules d'una sola síl·laba, Cis, Trans, TERF, aquesta última és la que enguany s'ha fet més coneguda. TERF és l'acrònim anglès de Trans-Exclusionary Radical Feminist i fa referència a les persones que exclouen a les dones transgèneres del moviment feminista perquè no les consideren dones. En el seu origen -anys 70- aquest terme no tenia un sentit pejoratiu, però actualment sovint s'utilitza com a insult i com a sinònim de transfòbia (J.K. Rowling va ser acusada de TERF per un tuits que va publicar i que la van portar a explicar la seva opinió en un extens article). 
També a les xarxes va començar la polèmica del Partit Feminista d'Espanya contra les lleis aprovades a favor del col·lectiu trans, que va acabar amb l'expulsió d'aquest partit d'Izquierda Unida. Tots aquests complicats debatspolèmiques i controvèrsies -no per força negatius- són una mostra més del llarg camí que encara li queda recorre a la transsexualitat per ser acceptat per la societat. Per no parlar de les agressions transfòbiques (i homòfobes) que encara tenen lloc. Per combatre-les us portem una selecció de discos, llibres, còmics i pel·lis de temàtica LGTBI+ que a més d'entretenir, també fan pensar. (Text i selecció: Lídia Noguerol)


Sandy Stone i Olivia Records 


Olivia Records  va ser fundada el 1973 per membres de dos grups de feministes lesbianes radicals de Washington D.C. : The Furies i The Radicalesbians. El segell naixia amb la voluntat de crear i promoure la women's musicLa seva enginyera de so, Sandy Stone, lesbiana transsexual, va començar a rebre cartes amenaçants escrites per Janice Raymond, una de les fundadores del feminisme trans-excloent. Raymond acusava a Stone de fer mescles "masculines". L'assetjament va arribar fins al punt que un dia un grup de TERF's es van presentar a un concert d'Olivia Records armades. Davant d'aquest fet, Sandy Stone va deixar la discogràfica - que havia arribar a vendre més d'un milió de discos (discogs)  - i es va dedicar als estudis acadèmics. Fa uns anys Crista Williams, editora de TransAdvocate, va entrevistar (traducció al castellà a Sandy Stone, que li va explicar les amenaces de mort que havia rebut per part de l'autora de "The TranssexualEmpire: The Making of the She-Male". Anys després (1983) Stone escriuria "The Empire Strikes Back : A posttranssexual Manifiesto"Sandy Stone


L'equip d'Olivia Records 

DISCOS


Supervendes. 


Linda Tillery. "Linda Tillery" (Olivia Records, 1977)

Olivia Records també va recolzar la música de les dones afroamericanes. Previàment les seves fundadores havien pres com a exemple per al seu segell el cançoner lèsbic afroamericà de l'època de la Harlem Renaissance. 

L'any passat (2019) Jealous Butcher  va reeditar els seus dos LP, va recopilar els seus singles i en va treure un de nou. 


PUTO CHINO MARICÓN
 (El llibre)

L'autor del hit "Gente de Mierda" escriu un llibre autobiogràfic en llenguatge inclusiu, on explica les discriminacions que ha patit pel seu origen i la seva orientació sexual. 


Llibres i Còmics 

LÈSBIC 

La responsable de la llibreria Prole, Ana Navío, ens comenta que tant Boulder com Permagel (Eva Baltasar) ho estan petant en català i en castellà. 

Prole (Compte Borrell, 100. Bcn) 


BoulderTambé té molt d'èxit el còmic:  
En un dels seus capítols es parla de com són les biblioteques actualment (o el que li sembla que són segons una de les seves autores). L'Àngel Insondable ja ha sortit d'altres vegades en aquest bloc. Aprofitem aquesta nova aparició per recordar els llibres que l'Editorial Minúscula ha publicat d'aquesta autora: 

Muerte en Persia
Todos los caminos están abiertos
Ver a una mujer
Con esta lluvia

Annemarie Schwarzenbach també surt al catàleg de l'exposició "Marianne Breslauer. Fotografies 1927 - 1938"TRANS 

Una historia racial de la identidad trans 


QUEERGAY


Els homes i els dies. David Vilaseca 

(Entrevista a Esteve Miralles, amic de l'autor, per la Mercè de la Biblioteca de Caldes de Malavella)
JUVENIL 
Llibres Kakao és una editorial juvenil amb perspectiva de gènere i LGTBIQ+.

PEL·LIS 

Spiral  (Alerta spoiler)


Una parella de gais es trasllada a una petita ciutat per tenir una millor qualitat de vida i criar la seva filla de 16 anys amb els millors valors socials. Però res no és com sembla al seu curiós nou barri. I quan Malik veu els seus veïns fent una festa molt estranya, sap que alguna passarà. 


Céline Sciamma torna a la pantalla gran de la millor maneraRetrat d'una noia transsexual que vol convertir-se en una gran ballerina. BONUS TRACK

Aquest llibre també ha sortit abans aquí, però ja que enguany ens ha deixat el rei i la reina, el pare i la mare i el tutti fruti del rock'n'roll, el tornem a recomanar. Little Richard immortal!


Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...