divendres, 17 de gener de 2020

Ollies, nollies, backflips, kickturns, skatecore i fakies: Skaters a la Biblioteca de Caldes de Malavella

Si voleu aprendre tots aquest trucs sobre un skateboard (monopatí) però us pesen l'edat, els quilos i les pors, divendres podeu descobrir com fer-los sense que hagueu de patir per la vostra integritat. Com? Venint avui divendres 17/01/2019 a les 20.30h a la biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella. Dins el cicle dedicat i protagonitzat per joves "La volta al món en 80 vides", l'skater de Caldes Sergio García ens explicarà les seves vivències sobre la taula. Ah, i si patines i ets un temerari i un descerebrat sobre l'asfalt també estàs convidat. (Text: Lídia Noguerol). En Sergio ja patinava abans que es construís l' skatepark del poble. Una vegada fet, es va passar dos anys patinant-hi.  L'entrevistarà la jove periodista local Xènia Casanovas, tot i que tothom li podrà preguntar el que vulgui. 


                                                            Sergio García

L'skateboarding serà esport olímpic per primera vegada als jocs de Tokyo 2020, quasi 50 anys després que es fabriqués el primer monopatí. L' skateboarding  el van inventar els surfistes quan van adaptar una taula de surf per poder patinar sobre l'asfalt quan no hi havia onades.

Al voltant d'aquest esport i subcultura va aparèixer l'skatepunk o l'skatecore, format principalment per bandes de hardcore que són o han sigut molt populars entre els skaters com ara: Minor Threat, Black Flag, Bad Brains, Teen Idles, Green Day, NOFX o Satanic Surfers, per citar-ne algunes. 
                           


Però una dècada abans dels skaters punks hi va haver una fornada d'adolescents, la majoria nens, que patinaven en les nombroses piscines abandonades de la costa oest i que escoltaven bandes pioneres del heavy metal com Led Zeppelin. El fotògraf Hugh Holland va retratar aquest estil salvatge de manera magistral. 

Patina y destruye: Hugh Holland y el estilo salvaje (Pete "Black Thunder/ Agente Provocador)


                                                      
                                                   
Les mirades de reprovació que rebien no va impedir a les patinadores i pioneres dels anys seixanta fer allò que els agradava. Podeu conèixer més bandes que s'escolten tant a les rampes com patinant a l'estil del carrer si continueu llegint. A més de música també trobareu pel·lis, llibres sobre skateboarding, un especial de Dj Cloroxboy  sobre l' skate punk pel programa de ràdio el Frenopàtic i la llista de reproducció que escolta en BB de la BraveSkate Escola per patinar.  


MÚSICA 12 leyendas del skate muy ligadas a la música (Marc Fontrodona /Adri Martínez /Red Bull)

Entre els skaters músics que aquest article esmenta hi ha Tommy Guerrero, que com a skater va destacar als anys 80 com a integrant de la Bone Brigade de Powell Peralta. Com a músic, Tommy Guerrero va venir a tocar a l'Atzavara Club de Sant Feliu de Guíxols durant la gira de presentació del seu àlbum "No Mans Land"

En BB deu el seu àlies a les taules Bad Boy i és el fundador del club i de l'escola d'skate BraveSkate. Des del 2002 ha ensenyat a patinar a infants, joves i adults. Al lloc web de l'escola podeu trobar una guia dels skateparks de la Costa Brava, l'Empordà i altres llocs, com Caldes de Malavella. 


LLISTA DE REPRODUCCIÓ BB 


PEL·LIS 

N'hi ha moltes. Aquí en recomano només 4: 

Un recorregut per la història de l'skate a l'Estat Espanyol. Explica la història dels mítics Z-Boys (Stacy Peralta, Jay Adams i Tony Alva) que als anys 70 van revolucionar l'skatebording. També hi ha un documental sobre els Z-Boys dirigit per un dels seus membres, Stacy Peralta.

Paranoid Park (Gus Van Sant, 2007)

Aquest film, basat en una novel·la, parla de com un assassinat sense resoldre ocorregut "Paranoid Park" porta a la policia fins a un jove skater, que s'haurà d'enfrontar a la desconnexió i al dolor de l'adolescència i a les conseqüències del seus actes. Al filo del Abismo (Glaeme Clifford, 1988)

Brian (Christian Slater) és un jove skater de Califòrnia, rebel i sense cap més interès que passar-se el dia patinant a qualsevol lloc. Tot canvia quan el seu germà adoptiu, Vihn, d'origen vietnamita apareix mort en un motel. En aquesta pel·li hi van participar importants skaters de l'època com Tony Hawk. LLIBRES 
N'hi ha molts sobre disseny i il·lustracions de taules i graffiti. Aquest que recomano explica històries d'skaters i el podeu trobar a les biblioteques: 

Skate. Le Mao, Fabrice. Fitway:París, 2004. També hi ha biografies d'skaters i novel·les, però no estan traduïdes. Per això i per l'estreta relació que hi ha entre els dos esports, en recomano un sobre surf: 

Los años salvajes. William Finnegan. Libros del Asteroide. Barcelona, 2018Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...