dimecres, 21 de desembre de 2016

Brian Eno : 'Ambient', reflexió i música generativa


Brian Eno Reflection (Warp, 2017)


El proper dia 1 de Gener es publicarà Reflection, el darrer treball de Brian Eno, una de les personalitats més importants i influents en l'art del nostre temps. La seva figura trascendeix el mer fet musical des de fa ja mig segle (!) i no cal dir que esperem amb la màxima expectació la seva darrera obra fixada en un enregistrament sonor.  Hem volgut preparar el terreny fins llavors, publicant també aquí les seves pròpies paraules sobre aquest esdeveniment. Una reflexió sobre la reflexió. Pur Eno.


Brian Eno parla sobre Reflection 

Reflection és el treball més recent d'una llarga sèrie. Va començar (pel que a publicació de discos es refereix) amb Discreet Music el 1975 - o tal vegada s'inicia amb el primer àlbum de Fripp & Eno el 1973? [No Pussyfooting]  O va començar amb la primera peça de música original que vaig fer, a la Ipswich Art School el 1965 - enregistraments d'una pantalla de metall amb la velocitat reduïda a tres quarts, tot superposat?

Sigui com sigui , és la música que més endavant va ser anomenada 'Ambient'. No crec que hores d’ara entengui en que ha quedat el significat d’aquesta paraula  - sembla haver-se inflat per donar cabuda a alguns companys de llit bastant inesperats -  però encara el faig servir per distingir-la de peces de música amb durada fixa i connectada rítmicament, elements tancats junts.

L'arbre genealògic d'aquesta peça inclou Thursday Afternoon, Neroli (el subtítol del qual és Thinking Music IV) i LUX. He fet un munt de thinking music, però la major part l’he guardada per a mi. Ara, noto que la gent està utilitzant alguns d'aquests primers enregistraments en la forma en què els faig servir jo mateix - com a espais de provocació per al pensament – així que em sento més inclinat a fer-los públics.

Peces com aquesta tenen un altre nom: són GENERATIVES. Amb això vull dir que estan fetes per elles mateixes. La meva feina com a compositor és posar en marxa un grup de sons i frases, i després algunes regles que decideixen el que els passa. Llavors activo el sistema complet i observo el que fa, ajustant els sons, les frases i les regles fins que aconsegueixo una cosa que m’agrada. Com aquestes regles són probabilístiques (- sovint prenent la forma «realitzar l'operació x, y per cent del temps ') la peça es desenvolupa de manera diferent cada vegada que s'activi. El que tenim aquí és un enregistrament d'un d’aquests desenvolupaments.

Reflection es diu així perquè he trobat que em fa pensar de nou. Em fa pensar sobre les coses. Sembla crear un espai psicològic que estimula la conversa interna. I, en realitat, l’externa també - la gent sembla gaudir-ne com a fons de les seves converses. Quan faig una peça com aquesta, dedico la major part del meu temps a escoltar-la durant llargs períodes - de vegades durant  dies sencers – observant com actua en diferents situacions, veient com em fa sentir. Faig les meves observacions i després ajusto les regles. Com en aquestes peces tot és probabilístic i donat que les probabilitats s'acumulen,  pot  portar molt de temps el tenir una idea de totes les variacions que puguin produir-se en la peça. Una regla podria dir "augmenta una de cada 100 notes per cada 5 semitons' i una altra podria dir "augmenta una de cada 50 notes per 7 semitons’. Si aquests dos instruccions estan operant en el mateix flux de dades, de vegades - molt rarament - ambdós actuaran sobre la mateixa nota ... així que alguna cosa com 1 de cada 5000 notes s'incrementarà en 12 semitons. No sabrem quina de les 5000 notes acabarà sent. Com que hi ha una gran quantitat d'aquest tipus d'operacions funcionant  juntes, en diferents però paral·lels fluxos de dades, el resultat final és una xarxa complexa i impredictible.

Els artistes potser es poden dividir en dues categories: pagesos i cowboys.
Els pagesos s'assenten en un tros de terra i el conreen curosament, trobant cada vegada més valor en ell. Els cowboys busquen nous llocs i s’entusiasmen amb el simple fet del descobriment, i amb la llibertat d'estar en algun lloc que no moltes persones han estat abans. Jo solia pensar que el meu temperament era més de cowboy que de pagès ... però el fet que la sèrie a la qual pertany aquesta peça ha estat funcionant des de fa més de 4 dècades em fa pensar que hi ha una gran part de pagès en mi.


Brian Eno parla sobre les versions generatives

Reflection és el més recent dels meus experiments amb la música ambient i representa el més sofisticat d'ells fins ara.  La meva intenció original amb la música ambient era fer música infinita, música que estaria allà tot el temps que un voldria que hi fos. Volia també que aquesta música es desenvolupés de manera diferent tot el temps – ‘com estar assegut prop d’un riu' : sempre és el mateix riu, però sempre està canviant.  Els enregistraments  - ja sigui de vinil, casset o CD – però, estan limitats en longitud, i es reprodueixen de forma idèntica cada vegada que els escoltem.  Així doncs, en el passat estava limitat en la realització dels sistemes que fan la música, però després enregistrant 30 minuts o una hora i publicant-ho.  Reflection en la seva forma d'àlbum -. en vinil o CD -. és així. Però l'app amb la qual Reflection és produïda no té restriccions:  es crea una versió infinita, i amb canvis infinits, de la peça musical.

La creació d'una peça de música com aquesta es divideix en tres etapes: la primera és la selecció dels materials sonors i un mode musical - una constel·lació de relacions musicals. Aquests, llavors, són modelats i explorats per un sistema d'algoritmes que varien i permuten els elements inicials introduïts en ells, resultant  un flux metamòrfic constant  (o riu) de la música. La tercera etapa és l’escolta. Una vegada que tinc el sistema en funcionament passo un temps llarg - molts dies i setmanes, de fet - veient el que fa i afinant els materials i conjunts de regles que executen els algoritmes. És molt semblant a la jardineria: es planta la llavor i després es cuida, tendint a obtenir el jardí que t'agrada.


Peter Chilvers (músic i programador, col·laborador de Brian Eno) parla sobre les versions generatives

Traslladar la composició a software va permetre una oportunitat addicional; les pròpies regles podrien canviar amb al llarg del dia. L'harmonia és més brillant al matí, amb una transició gradual durant la tarda per arribar a la clau original al vespre. Quan s’acosta la matinada, les condicions recentment introduïdes dispersen les notes i tot s’alenteix.

* * *

La versió 'enregistrada', de Reflection, una captura concreta de 54 minuts de contingut, s'editarà en CD, doble LP de vinil, i descàrrega digital. Però, com hem pogut llegir, la notícia està en el llançament d'una app per a dispositius iOS i AppleTV que és capaç d'interpretar Reflection partint de l'esquema bàsic concebut per Eno i codificat en aquest programa, generant en cada escolta una materialització diferent del concepte musical que subjau en aquesta composició orientada als processos. Una orientació que més que despreocupada pel detall últim, està interessada per la varietat d'aquest detall últim i la sorpresa a la que pugui portar.


En realitat, la idea no és tan nova i porta decennis aplicant-se en el que anomenem música algorítimica o generativa, al seu torn un corrent fill de la música estocàstica el referent de la qual és la contestació de Xenakis a la voluntat hiper racionalista present en el serialisme, donant entrada a la aleatorietat, a la indeterminació, com a forma de reintroduir la naturalesa, la vida i la sorpresa. En el cas concret de la música generativa l'autor no defineix les notes precises sinó la forma en què la música serà generada des d'un sistema que segueixi les regles que ell / a hagi especificat. La 'partitura' passa a ser un seguit d'instruccions que governen però no predeterminen el resultat. S'arriba així com a resultat a una música constant i canviant a un mateix temps, idèntica en el fons i en la intenció però variable en la seva materialització i aparença.

* * * 

Entrevista amb Brian Eno a propòsit de Reflection
http://www.loudandquiet.com/interview/brian-eno-a-world-exclusive-interview/

Web oficial: http://www.brian-eno.net/


 

Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...