dijous, 18 d’octubre de 2012

Una relació musical d'èxit: la Biblioteca Pública de Banyoles i Joventuts Musicals


No descobriré ara la sopa d'all perquè tots i totes les que treballem la música a les biblioteques públiques sabem com d'imprescindible i enriquidor és comptar amb les entitats musicals del territori. Només voldria testimoniar-ne un exemple que ha resultat molt fructífer.  

Des de fa uns anys, la Biblioteca Pública de Banyoles se suma a algunes de les activitats musicals de la comarca mitjançant exposicions documentals o actes paral·lels als concerts que tenen lloc a la ciutat. Avui volem destacar la col·laboració amb Joventuts Musicals de Banyoles, una de les entitats de promoció de la música de més pes a la comarca.

Primer, una mica d'història.

El moviment de les Joventuts Musicals

Les Jeunesses Musicales van ser fundades a Brusel·les el 1940, en plena Segona Guerra Mundial. Acabada la guerra, l’any 1945, es va fundar la Federació Internacional de Joventuts Musicals, fruit de la voluntat de les Joventuts Musicals de Luxemburg, Bèlgica i França d'intercanviar les seves experiències i la seva activitat en favor de la promoció de la música entre els joves. Avui, Joventuts Musicals Internacionals, amb seu a Brusel·les, s’ha estès pels cinc continents i compta amb més de quaranta seccions nacionals federades. 

El 1984 es va fundar la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya, a la qual pertany Joventuts Musicals de Banyoles, que va iniciar oficialment la seva activitat l'any 1999.  Des de la seva fundació Joventuts Musicals de Banyoles no ha deixat de créixer en nombre de socis i en volum d’activitat, convertint-se en una element central de la vida cultural banyolina.  

Joventuts Musicals de Banyoles proposa cada any una programació estable de concerts per tota la comarca i en especial, a l'Auditori de Banyoles. Destaca sempre un bon repertori de música clàssica -tret identitari de l'associació des dels orígens-, apostant per nous músics i joves intèrprets, i també el seu gust exquisit per les músiques tradicionals d'arreu del món.

Font: JMBQuan els membres de Joventuts Musicals ens demanen participació i difusió a l'espai de la Biblioteca Pública, no cal dir que n'estem encantats/ades. I, entre d'altres acivitats conjuntes, us vull explicar la més recent: un Club de Lectura amb una convidada de luxe. Una activitat paral·lela a l'actuació del cantant valencià Carles Dénia a la ciutat.

Un Club de Lectura molt especial
Dolors Bramon al Club de Lectura de la Biblioteca de Banyoles (Foto: BPB)

El Club de Lectura de la Biblioteca de Banyoles és una tertúlia literària mensual que compta amb la participació d'una vintena de persones. En els darrers temps, condueix cada lectura un membre del Club, un/a escriptor/a o un membre d'una entitat cultural banyolina. El passat dilluns 1 d'ocubre, la islamòloga i arabista banyolina Dolors Bramon va ser convidada per Joventuts Musicals per dirigir una sessió dedicada als poetes àrabs valencians, en especial Ibn Khafaja i el recull de poemes a cura de Josep Piera, Jardí ebri. Tot això, aprofitant que el cantant de Xàtiva, Carles Dénia, presentava el seu darrer i premiat treball, El paradís de les paraules, basat íntegrament en aquests poemes, a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles el dissabte següent.Carles Dénia en concert a l'Auditori de Banyoles (Foto: JMB)

El resultat va ser una vetllada literària a la Biblioteca molt interessant, planera i participativa, sobre literatura medieval andalusí i també, com és inevitable si tens a l'abast una experta en cultura islàmica com Dolors Bramon, sobre la societat islàmica actual. I, alhora, va ser una magnífica introducció al concert generós i acurat de Carles Dénia el dissabte següent a l'Auditori, per tots aquells que vam poder gaudir-lo essent una mica més savis -almenys en versos medievals valencians-.

Us deixo amb un moment de l'actuació. 

 


Més informació:
Club de Lectura - Biblioteca Pública de Banyoles
Joventuts Musicals de Banyoles
Auditori de l'Ateneu de Banyoles
Carles Dénia a les Biblioteques Públiques: Argus i Aladí


Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...