dimecres, 10 de juliol del 2013

Guia Country & Western


Les Biblioteques Municipals de Girona hem volgut retre un petit homenatge a l'oest americà amb una selecció de llibres, música i pel·lícules, que vol donar a conèixer l'evolució de la música country i la seva presència al cinema a través de gèneres com el western. 



Llegir la guia i escoltar la seva playlist té recompensa: compendre millor l'origen de molts gèneres de la música popular actual.





2 comentaris:

Miss Danger alive ha dit...

Celebro la inicitiva que heu tingut les biblioteques de Girona d'apropar-nos a un gènere molt vast i ric, un pou musictecari sense fons.
Em resulta curiós que a Catalunya causi furor el line dance, un ball que no he vist mai ballar a Texas i que a casa nostra sovint es balla acompanyat de country comercial per no dir d'aberrant sucedani tipus Coyote Dax o Gerard Quintana interpretant el "Forever young" de Dylan.

Permeteu-me fer alguns comentaris sobre la guia i la selecció:
- M'agraden molt els esquemes que simplifiquen gràficament l'evolució d'un gènere. Són útils per comprendre el seu desenvolupament i conèixer els seus principals protagonistes. En el vostre, trobo a faltar noms bàsics que, des del meu punt de vista, no haurien de faltar en aquest resum:
Orígens,Hillbilly (anys 20s i 30s): Carter Family i Uncle Dave Macon.
Bluegrass i Country 30's i 40's: Ernest Tubb & Lester Flatt, Bob Wills.
(Rockabilly: el que és genuí "rockabilly" no arriba als anys 60, mor amb la nova dècada.)
Anys 50: Hank Williams i Hank Snow.
Anys 70's i 80's: això ja és molt personal però jo hagués inclòs el "so Austin" o so "Outlaws" que per a mi marca un nou punt d'inflexió en el gènere. Waylon Jennings i Willie Nelson, abans que Jimmy Buffett.
- A la selecció trobo algunes absències com, per exemple, Hank Snow, George Jones o Charley Pride (el primer cantant negre de country). Treuria alguns temes que per a mi segueixen pel camí tort dels professors de line i inclouria una mica més de new country tradicionalista (Old Crow Medicine Show, The Carper Family, Eleven Hundred Springs, etc).

Quant als grups de la Península que s'han atrevit amb el gènere i han sortit amb el barret alt, a destacar: els veterans "Los Bisontes" de Barcelona (els trobeu a Spotify), el brup basc "Dead Bronco" (també a Spotify) i els arrasadors i imparables punk countrys "Booty Hunters" (http://www.thbootyhunters.com/).

Salut i country!

Miss Danger

Dra. Goldfoot ha dit...

Em trec el barret davant dels seus comentaris, que a més d'encertats i instructius, són divertits i completen la guia.

Salutacions!

Dra. Goldfoot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...