dimecres, 12 de novembre del 2008

Altres músiques d'aquí



El 1995, i dins del marc del Mercat de Música Viva de Vic i el Sonar Festival, es va presentar una exposició que el temps està convertint en llegendària, pel seu caràcter de compilació d'un material musical encara molt poc conegut i que forma part important del nostre patrimoni cultural.

Alter Músiques Natives (llegit com a altres músiques d'aquí) es proposa oferir una panoràmica de l'exposició musical produïda a Catalunya, amb total independència de les modes i dels dictats de la gran indústria discogràfica.
Músiques susceptibles d'esdevenir, o d'haver esdevingut, alternativa cultural, i de marcar nous camins, i també músiques poc conegudes, no assimilades majoritàriament a causa de la precarietat del mercat autòcton.
El període comprès per l'exposició abasta des de començament dels anys seixanta fins a l'actualitat. No es tracta d'una revisió restrospectiva, sinó d'una lectura del passat i del present de l'experimentació musical en un moment en què els nous mitjans tecnològics anuncien un canvi sense precedents en la producció i difusió de la cultura.

Del pròleg al catàleg de l'exposició, escrit per Julià Guillamon, Victor Nubla i Pau Riba

Aquest cataleg és un autèntic festí per tot aquell interessat en aquest període de la Barcelona culturalment més inconformista.
Fotografies de festivals, concerts i músics, posters, cartells, portades de LPs, cassettes i pel·lícules, comentaris i impressions dels protagonistes ...

Alter músiques natives .-- Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1995. -- 154 p. , 30 cm. -- ISBN 84-393-3613-6


Però el millor d'aquest esdeveniment va ser la publicació simultània d'un doble CD amb el mateix títol que es pot trobar en moltes de les biblioteques públiques catalanes.
Una magnífica selecció antològica d'artistes i d'obres, en alguns casos mai abans (ni després) editades o de molt difícil recuperació.

Aquest és el seu contingut:

CD 1
Josep Maria Mestres Quadreny
Música Dispersa
Sisa
Gabriel Brncic
Fusioon
Pan & Regaliz
Carles Santos
Om
Eduardo Polonio
Salvador Dalí
Música Urbana
Orquestra Mirasol
Blay Tritono
Pau Riba & Perucho's

CD 2

Macromassa
Avant Dernières Pensées
Claudio Zulián
Enric Cervera
Klamm
Koniec
Doénado, el Ur
Moisés Moisés
Jumo
Jep Nuix
Matavacas
La Fura dels Baus
Gringos
Superelvis
Mohochemie
Tina Gil
Raeo
Alien Mar Parke
Pascal Comelade
Vagina Dentata Organ


El fons discogràfics de les nostres biblioteques contenen fascinants sorpreses com aquesta que avui volem rescatar de l'oblit.

Petits tresors musicals que mereixen veure la llum de tant en tant ;-)

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...