divendres, 19 de desembre del 2008

La Discoteca d'Ampli, XXVIII: Minnie Riperton

El disc d'avui es pot trobar amb aparent facilitat en alguna botiga important de discos local per uns 13'99 €. La seva autora és una altra petita gran desconeguda. Per això mateix val la pena fer un repàs a la seva trajectòria: parlem de Minnie Riperton.

Començarem pel trist final. Minnie mor l'any 1979 a l'edat de 31 anys per un càncer. Deixava enrere cinc elapés, col·laboracions estel·lars amb artistes com Stevie Wonder i una munió d'admiradors. El seu personal, finíssim i influent estil ha deixat empremta -no sempre ben assimilada en alguns casos- en cantants posteriors com Mariah Carey, Christina Aguilera, Terry Ellis o Jaguar Wright.

L'any 71, després d'uns anys enrolada en formacions de soul com Gems i The Rotary Connection, publica el seu primer disc Come to my garden, un fantàstic recorregut pel jazz i el soul més elegants, que compta amb els magnífics arranjament de Charles Stepney i el suport del grup del teclista Ramsey Lewis.

Els seus treballs posteriors, també valuosos, s'orienten ja cap a altres horitzons i possibilitats. La cantant de Chicago es transforma aleshores en, potser, la primera gran diva pop. Sens dubte, Minnie pot ser situada com a una de les més poderoses vocalistes de la història. Almenys en l'àmbit de la música popular. Era capaç d'assolir un rang de cinc octaves i mitja i altres especialitats que només poden exercir privilegiats com ella.

Aquí mateix podeu fer un parell de tasts d'aquest gran debut. També pot ser interessant l'opció d'un recopilatori com aquest o la vostra imaginació...

Salut i Bones Festes!







3 comentaris:

Miss Danger ha dit...

Meravellosa, la Minnie. Una veu transparent... un àngel.

Fonti ha dit...

tens raó MD, meravellosa veu, si senyor, i composicions d'alta qualitat, arranjaments de luxe, la escolto flotant al cel entre Marvin Gaye, Burt Bacharach i altres grans de la música que han marxat abans d'hora... fantàstica

Anònim ha dit...

xip

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...