dijous, 14 d’abril del 2011

La 2a República musicada


El 14 d'abril de 1931 es va proclamar la 2a República espanyola, és a dir, fa 80 anys que es va instaurar el sistema republicà com a forma d'organització d'estat en substitució de la monarquia. La guerra civil i el cop d'estat militar del 36 van acabar tres anys més tard amb la fi d'aquesta il·lusionant etapa.

La història ja la coneixem tots i està escrita en molts llocs. Tots tenim elements de judici per valorar i opinar el que considerem adequat. Crec que recordar fa més madura una societat i per tant més justa.

Comencem per recordar l'autèntic himne de la República, l'Himne de Riego. Una marxa amb connotacions marselleses i un ritme clarament de pasdoble a mig temps.



Continuem aquest itinerari recordant la força d'un altre himne: L'internacional, que ha acompanyat a cop de sang i de suor la forja de la nostra història contemporània. Poques cançons sonen amb tanta contudència i evoquen tanta tristor continguda. A cop de marxa militar i preparada per a ser cantada als quatre vents és, probablement i amb permís de La Marsellesa, la reina dels himnes.

Découvrez la playlist Nueva lista de reproducción avec Les Vampires


Recentment la còmplice musictecaria Lórien de Loth ens il·lustrava meravellosament sobre el Brossa quartet i el seu disc Les cançons dels brigadistes. Una mostra d'unes delicades interpretacions en clau de folk d'una música que fou molt més que popular.


Una refrescant versió de El quinto regimiento, a càrrec de Lila Downs. Cançons del front que són reinterpretades una i altra vegada per molts artistes.


Una trepidant versió rock del grup madrileny Canallas de Si me quieres escribir. Una bonica cançó d'amor que sona aquí estripada i acompanyada d'imatges del front.


El grup teatral Catorzedabril fundat el 2005 per un grup d'actors i músics va contribuir a remoure i promoure la memòria col·lectiva del nostra país amb l'espectacle Anda jaleo, jaleo.


L'any 1992 la companyia Dagoll Dagom estrenà l'espectacle musical Flor de Nit, una entranyable descripció de Barcelona durant els anys de la república i fins els començament de la guerra civil. Amb l'excusa d'un inoblidable triangle amorós entre Quimet, Rosa, i Sebastià Reynals i gràcies a un llibret musical excels a càrrec d'Albert Guinovart i Manuel Vázquez Montalbán, un convulsos però optimistes anys aniran desfilant davant nostre.


Recordem que l'AMPLI també ens donava noticia en un altre magnífic post sobre el disc Chants de la Guerre d'Espagne editat per Le Chant du Monde, i on a cop de 78 revolucions encara es pot escoltar el ressò d'una guerra a partir d'unes gravacions deliciosament primitives que son un document històric evocador i contundent.

Molts grans cantants han reinterpretat cançons d'aquesta època...des de Paco Ibáñez, a Jose Antonio Labordeta, passant pel Quico Pi de la Serra i la Carme Canela, etc, etc...la llista seria inacabable, però el que es inqüestionable es que aquestes cançons han esdevingut pincellades eternes gràcies a un incontable nombre de persones anònimes que les van fer servir de bandera.

La música es així, alimenta l'ànima.

1 comentari:

Antònia ha dit...

Felicitats! Heu fet una bona tria.

Antònia Caño

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...