dijous, 26 d’agost del 2010

L'àrea musical de la biblioteca: al racó? ... o a l'entrada?

Guebwiller

Les petites iniciatives sovint fan molt gran al Servei Públic. Treballs senzills i consistents pels quals sentim gran simpatia i complicitat i que habitualment passen desapercebuts sota la potència mediàtica dels "grans projectes" sovint freds i/o buits de contingut adreçats bàsicament a la captura del vot fàcil.

Aquest post també és molt simple, en llenguatge periodístic seria un "breu", una noticia local i -aparentment- intrascendent. Un post que amplifica un altre post d'un altre biblio-bloc, el Blog de la Médiathèque de Guebwiller que m'ha arribat gràcies a un simple twitt.

Els col·legues de la Mediateca de Guebwiller aquest estiu han tingut una idea, l'han materialitzat i ens l'expliquen a tots. No calen més comentaris, us en fem un resum traduït.


Médiathèque de Geubwiller

Ja fa una setmana que llançàvem petites frases misterioses sobre un trasllat. Finalment, ja hi som, la secció de música ha estat desplaçada, oh! un s'imagina ja els ulls inquiets darrere la vostra pantalla, tranquil·litzeu-vos, doncs és ben millor que abans.

Quan es va construir la mediateca el 1995, l'arquitecte Jean Kronenberger havia imaginat que la secció de música tindria el seu lloc prop del jardí, de cara a un magnífic sequoia centenari. Aquest espai se situava al fons, és a dir que calia travessar tot l'espai d'adults per accedir-hi (era una mica com a ca'ls suecs), i a continuació l'indret era íntim, una mica a part de la mediateca. Els adolescents apreciaven aquesta intimitat i els agradava molt anar-hi per escoltar una mica de música.

Però en uns escassos 10 anys més tard, s'ha comprovat que les pràctiques culturals dels francesos havien canviat. El disc es mor a foc lent i hem assistit, impotents, a la desmaterialització. De suports materials tals com el paper o el cd, hem passat als fitxers informàtics. També la secció música ha estat poc a poc clarament menys freqüentada.

És així com Brun, el responsable de la secció de música comenta a la seva companya Jaja:

- "Jaja, on és la gent ? Crec que acabaré morint sol allà al fons. Cal reaccionar, tinc una idea"
- "Sí, bé que ho sé, i no vull que moris, així que diga'm, quina és la teva idea ?"
- "Bé, m'he dit que es podria traslladar la secció de música a l'entrada, de cara al taulell d'acollida. Així la gent serà atreta cap als discos com si aquests fossin un imant".
- "Com la idea és bona, em fa ballar el cap, vinga, aquest estiu farem músculs i saps què ? els polars, les novel·les de suspens i les revistes, es posaran darrere del lloc de la música, la gent no hi tornarà allà baix"
- "Molt fort, no t'ets cap per res tu, no hi ha res per atzar en la vida"

I és així que ha estat presa la nostra decisió i que ens hem agitat durant una setmana per tenir llesta una bonica secció músical tota nova. Aqui teniu un diaporama del procès:

I això és el que hi ha, d'ara endavant quan vingueu a la mediateca, trobareu la secció de música davant el taulell d'acollida i al fons, de cara al sumptuós sequoia, l'espai dels diaris, novel·les policíaques, novel·la de suspens i un punt informació on podrem tractar les seves demandes diverses i variades. A més a més, la gestió dels préstecs d'ordinadors per a la connexió a internet en wifi serà administrada igualment en aquest espai. D'aquí poc, els dissabtes al matí, proposarem iniciacions a la informàtica en col·laboració amb alguns membres apassionats d'informàtica i l'associació LUG68, però d'això en parlarem a la rentrée.


Us dessitgem un agradable cap de setmana.


Jasmine, Caroline & Bruno


3 comentaris:

Lórien ha dit...

Això de moure prestatges amunt i avall és un clàssic de les biblioteques. Per diferents motius. Un dels més habituals és per donar més vida a seccions que es van quedant mortes, és cert. L'altra motiu, sovint desgraciadament el principal, és la manca d'espai, sobretot en les biblioteques que s'han quedat petites.

Sense anar més lluny, ahir mateix, a la biblioteca de Banyoles, vam tornar a moure prestatges ... Els usuaris i usuàries, al principi, es perden ... però cal reconèixer que tot és sempre per millorar!!!

Amb els companys francesos ens assemblem molt més del que em pensava ;-)

Magnum ha dit...

A Vapor Vell acabem de canviar tota l'àrea infantil... i tenim al cap col·locar al vestíbul de préstec una nova secció per a adolescents, on la música tindrà un paper important. Ja veureum com queda tot plegat.
Felicitats a la Mediateca de Guebwiller per la seva decisió, els seu dit-i-fet i els seu "fes-ho tu mateix". Són un altre bon exemple!
: )

mont ha dit...

Molt bé!! clar, que sí, adaptació, reacció, adaptabiblitat. très bien!!! a Clarà volem moure prestatges.. cal trobar el moment..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...