dilluns, 11 d’abril del 2016

Festival Mot: Vides escrites, tocades i cantades

Enguany el Mot el Festival de Literatura de Girona i Olot dedica la seva edició a les "Vides escrites, escriure vides" i explora els processos creatius que hi ha darrere les biografies literàries. Les biblioteques de Girona s'han sumat al festival amb una guia de lectura, exposicions de fons relacionades amb el Mot i el concurs de microrelats "A Peu de Foto". A més a més, la biblioteca Ernest Lluch exposa vides escrites de músics i compositors. 

Foto: Biblioteca Ernest lluch 

Des de l'Ampli hem triat cinc d'aquest artistes i us hem fet una breu introducció a la seva vida i una petita ressenya dels llibres que parlen d'ells: 

Violet Gordon Woodhouse (1872 - 1948). Tres (o més) no són multitud. 

Violet al piano 

La pionera del harpsichord, que era coneguda oficialment com a senyora Gordon Woodhouse vivia amb els seus quatre "marits" -encara que només un d'ells era el seu espòs legal els altres també es consideraven casats amb ella- en una llar estranya, però feliç. Jessica Douglas-Home, la besnéta de l'avui injustament oblidada intèrpret, va escriure la seva biografia per reivindicar-ne el talent. 

Violet: Vida y amores de Violet Gordon Woodhouse. Jessica Douglas-Home. Circe. Barcelona, 1998. 

Portada del llibre 
Bonus tracks: 




Violet tocant Haydn (De qui també s'exposa una biografia) 

Fela Kuti (1938 - 1997). Black President


Fela Kuti: La música és l'arma

El creador de l'afrobeat i fundador de la República de Kalakuta té una biografia estretament lligada a la seva música. Va fundar un diari, YAP News, un club, The Shrine, i un partit polític, el MOP, que van servir per difondre les seves idees i la lluita contra els mals endèmics que pateix Àfrica. Aquestes iniciatives li van comportar ser considerat l'enemic públic número 1 de Nigèria pels succesius règims militars d'aquest país, que el van perseguir i torturar a ell, a la seva família i als seus amics. 

Fela Kuti. Espíritu indómito. Sagrario Luna. Milenio. Lleida, 2014

Portada 


Bonus tracks: 

Diego A. Manrique fa un retrat de Fela i una selecció de la seva discografia.

Entrada sobre Fela Kuti a l'Enciclopèdia de Música Africana. 

Fela Kuti en acció. 

Janis Joplin (1943 - 1970). L'home més lleig del campus.

Rock Mama

Grace Slick, la cantant de Jefferson Airplane, recorda que "la Janis era molt vehement i molt diferent; posava de manifest totes les emocions". Janis Joplin es va negar a ser una "bona noia" molt abans que el seu comportament fos legitimat pel moviment feminista modern. Al final "la porca" de Port Arthur es va convertir en la primera superestrella femenina del rock. 


Janis Joplin. Las cicatrices del dulce paraíso. Alice Echols.Circe.  Barcelona, 2001. 



Portada
Bonus tracks: 

Janis Joplin  (Web oficial)

Ressenya del llibre .

Tràiler del documental .

Janis Joplin en acció. 


Syd Barrett (1946 - 2006). Crazy Diamond

Syd Barrett entre llums abans d'apagar-se 

"Wish you where here" és la cançó que li van dedicar els seus companys de Pink Floyd quan no sabien on parava en Syd. El Madcap -sobrenom amb el que també era conegut Barrett- es va retrobar amb els seus companys, però la seva ment estava perduda per sempre. El disc que va gravar amb Pink Floyd i que va catapultar el grup a la fama, "The piper at the gates of dawn", pren el nom del capítol set d'un dels llibres preferits del Madcap: El psicodèlic "El vent entre els salzes" de Kenneth Grahamme

Syd Barrett. El brillo de la ausencia. Rob Chapman. Global Rhythm. Barcelona, 2012.

 Portada del llibre 


Bonus tracks:






Nina Simone (1933 - 2003). Entre el cel i l'infern 

La sacerdotesa del jazz 

Els que vam assitir al Bib&Play encara recordem totes les dones del jazz de les que va parlar la Teresa Torres. Una d'aquestes cantants va ser Nina Simone. Nascuda com a Eunice Waymon, Nina Simone va ser una nena prodigi que somiava amb ser la primera gran concertista negra de música clàssica. Però no ho va aconseguir perquè segons ella, el conservatori de Filadèlfia on volia entrar li va negar l'accés per ser negra. Després d'aquest episodi, Eunice va començar a cantar jazz i per fer-ho es va canviar el nom i va esdevenir Nina Simone. Va ser un mite però també una bruixa africana enganyada i trencada. 

La vida a muerte de Nina Simone. David Brun-Lambert


Portada


Bonus Tracks: 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...