divendres, 8 de març del 2013

Black Music Festival'13: El poder negre català

No sé si serà per la influència de La Moreneta, que la música negra està tan arrelada a casa nostra. A Barcelona es pot ballar R&B  i soul al Boiler, al Movin'On tot el que sigui soulful de qualitat, al Marula Cafe tots els estils anteriors més funk, disco, ritmes africans i  llatins; i al Jamboree,  jazz. Aquest conegut local de la Plaça Reial, també és l'escenari d'un misteri sense resoldre a la novel·la El cas Jamboreedel crític musical Pere Pons, publicada en motiu dels 50 anys del primer Jamboree




En el cas que preferiu quedar-vos a casa, també podeu escoltar música d'arrel negra al programa de Ràdio Ciutat Vella, The Flying Carpet Radio Show, ja sigui a través de la FM o mitjançant podcasts. 




Les biblioteques també han dedicat guies i activitats a la música negra: El mes de febrer, a la Biblioteca Vapor Vell es va celebrar el cicle Blues + Country = Rock'n'Roll. Una història americana amb epíleg europeu. I l'any passat la Biblioteca Vallcarca i els Penitents va organitzar un seguit d'activitats al voltant del jazz i el blues: De penitents a Mississippi: Un any "on the road"



La última mostra d'aquesta passió catalana pels sons negres, és el recopilatori Blackcelona (Discmedi). Editat a finals del 2012, aquest disc inclou cançons de bandes catalanes afincades a la ciutat comtal. El groove, és el denominador comú dels setze grups que participen en aquest recopilatori. Tots toquen estils diferents -R&B, soul, funk, rumba funk, funk rock, boogaloo i ritmes llatins- i tenen personalitat pròpia, però tots fan cançons que és inevitable ballar.




Gràcies al Black Music Festival, que se celebra els mesos de març i abril a la ciutat immortal, els grups de Blackcelona, Cardova (funk rock), The Black Beltones, The Slingshots (Soul Funk), la Hipnotik Orchestra (Rap i R n B)  i Electric Gozarela (Boogaloo i ritmes llatins) es podran sentir a Girona, que tot i que durant un temps va tenir fama de grisa, ara també s'hi pot sentir música negra. 




També tocaran al Black Music Festival els gironins The Pepper Pots, que acompanyaran als mítics The Impressions; i els barcelonins Macho, que facturen un black'n roll incendiari on no falten els udols, els sons guturals, els gemecs lúbrics i les reverberacions lisèrgiques. Us podeu descarregar els disc aquí.




A Girona els sons negres també tenen un lloc a les Biblioteques Municipals, al Sunset Jazz Club, a les flamants sessions golfes del Soul Glo a la Sala Tourmix i al Festival RudeCat, dedicat als sons jamaicans. Ja veieu que Catalunya, a més de ser aquell "país tan petit que quan el sol se'n va a dormir, mai s'està prou segur d'haver-lo vist", també és Young, gifted & black.





BONUS TRACK

Una rumba en homenatge a la cultura negra de Xavier Batllés, enregistrada el 1979 i recomanada pel musictecari Fonti.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...