dilluns, 30 de maig del 2011

Llistes musicals "teen", ens fan por? Part three: hip hop

Acabem avui la sèrie de posts dedicats als nostres teenagers i la seva música centrant-nos en un un tema especial: el hip hop.

Ara mateix, el hip hop és la manifestació cultural urbana amb la qual més s'identifiquen la majoria dels nois i les noies a qui estem dedicant aquests articles (infants i joves de 12 a 16 anys). Generalitzar diuen que és lleig, però em permeto aquesta llicència.

Per a saber-ne més, la wikipèdia dóna algunes pistes sobre aquesta manifestació cultural: hip hop/wikipèdia.

També, sobre el hip hop, a l'AMPLI hi trobareu diversos articles molt útils per a saber de què estem parlant exactament quan parlem d'aquest estil musical: hip hop a l'AMPLI.

En aquest últim post de la sèrie, volem donar algunes pistes, idees, respostes (?) a la tercera pregunta que vam formular:
_________________________________________________________________

3. Ha arribat l'hora de diferencia
r i identificar clarament al prestatge l'estil hip hop?

Generalment, a les biblioteques públiques classifiquem aquest estil musical dins el macro-grup "músiques modernes". Segons la classificació CDU per a enregistraments sonors, el hip hop pertany a la classe número 2 Pop-Rock (en el cas d'algunes irreductibles biblioteques de les comarques gironines, a la número 3).

El resultat és que hem anat creant col·leccions de "músiques modernes" de dimensions cada vegada més grans que engloben estils musicals tan diferents com: pop, rock, heavy metal, punk, rap, hip hop ... Tots dins el mateix sac.


Tot i que en el registre dels exe
mplars definim els diferents estils musicals, de manera que siguin recuperables a l'hora de fer una cerca temàtica, potser també hauríem de pensar en una forma més senzilla i adequada als nous temps de presentar aquestes col·leccions, físicament, als/les nostres visitants. En aquest post anterior, explicàvem la posada a la pràctica d'una nova divisió per a aquest gran grup musical, seguint les indicacions de la biblioteca Vapor Vell de Barcelona: un estiu musical: la nova classificació discogràfica a la biblioteca de Banyoles

Zits, de Jerry Scott i Jim Borgman

Si bé aquest gènere musical pot ésser escoltat per una tipologia de persones molt diverses i de totes les edats, sí que és constatable que està molt més a prop d'una franja d'edat determinada. El fet que molts dels hits supervendes pop dels últims temps tinguin com a base el ritme i els versos cantats del hip hop, també ha popularitzat aquest gènere entre un ventall de persones més ampli i en franges d'edat cada vegada més joves. A les acadèmies de dansa, cada vegada té més presència aquest tipus de ball que mescla elements del funky amb les danses urbanes occidentals nascudes els anys 80. Així com es fan campionats de ball de saló, també es fan campionats de funky. I els i les participants cada vegada són també més joves. Això passa a Catalunya i arreu.

De les biblioteques públiques catalanes, en aquest bloc vam recollir una experiència molt interessant: Battles de hip hop a la Biblioteca de Palafrugell.

Diàleg real i quasi literal que evidencia que no ens entenem:

"On teniu la música hip hop?" - pregunta l'usuari/la usuària teen.
"Entre la música pop-rock"- respon el bibliotecari/la bibliotecària.
"Eiiinnn?" - fa el teen
-. "Què és pop?"


Mini-exposició de música hip hop i rap a la Biblioteca de Banyoles (abril 2011)

De totes maneres, si hem decidit incloure algunes mostres de música hip hop als prestatges de música per a infants i joves, una opció que seria ben lògica, haurem de tenir en compte (o no) un concepte: el Parental Advisory. I és que un dels problemes que podem tenir a l'hora d'incloure seleccions de hip hop i rap als prestatges infantils i juvenils és el contingut explícit de les seves lletres. Molts discos que, paradoxalment ens demanen nens i nenes al voltant dels 10-12 anys, ens arriben etiquetats amb aquest suggerent missatge:



Per acabar definitivament amb aquests 3 posts sobre les llistes musicals "teen", un preciós regal sonor. Una playlist elaborada amb la col·laboració de l'Estel, la Júlia i l'Alma, tres "teen" usuàries de biblioteques que estan sempre a la última ;-) Notareu que hi ha una curiosa mescla de rock català i pop supervendes. I enmig de tot això, el grup de rap català que ja ha aparegut en aquest bloc, At Versaris. I és que de vegades tenen cops amagats ...

En aquesta ocasió, vaig demanar-los que hi afegissin els temes més hip hop que escolten ara mateix. Aquest és el resultat. Gràcies, nenes!!!






Els posts anteriors: Llistes musicals "teen": ens fan por? Part One - Part Two

I que acabi la sèrie no vol dir que la qüestió estigui solucionada. El debat, perquè sigui profitós, ha de continuar obert.

At Versaris + Asstrio - No és vendre





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...