La biblioteca de Banyoles (1r pis). En primer terme la nostra mascota, la Rita Xuclalletres.
(foto de Pere Duran i il·lustració de Txell Darné)
(foto de Pere Duran i il·lustració de Txell Darné)
M'agrada la música i treballo en una biblioteca pública. Per tant, podríem afirmar que tinc ànima musictecària, tot i que no existeixi aquesta paraula ni de manera normativa ni professional.
Un dels meus objectius des que vaig aterrar a la biblioteca de Banyoles, sempre havia estat reorganitzar la classificació de la música. Resulta que en algunes biblioteques de Girona, la CDU per a la música és diferent de la resta de biblioteques públiques de Catalunya.
M'explico: si en el cas dels llibres, la classificació és universal per a tothom (el 5 classifica la CIÈNCIA tant a Tortosa com a Puigcerdà), en el cas de la música això no era així (per a nosaltres, l'1 era CLÀSSICA, el 2 era JAZZ, el 3 era POP/ROCK... no n'encertàvem ni una). He esbrinat que es tracta d'un cas típic d'inèrcia i mimetisme. Una biblioteca ho va començar classificant així i la resta s'hi va anar afegint, a mesura que les biblioteques s'omplien de música en format CD.
En el moment que la tecnologia permet unificar tots els catàlegs, això es fa més evident i estrany. I en el moment que des del SIS comencem a seleccionar discografies, encara esdevé tot més confús. Finalment, l'estiu del 2010, el meu petit projecte es va posar en marxa sense pressa, però sense pausa.El primer pas va ser establir la nova CDU amb les més recents actualitzacions (fetes pels companys de Vapor Vell, la biblioteca més musical de Barcelona i part intrínseca de l'AMPLI). Un cop fet aquest pas, calia també adaptar aquesta classificació a la Biblioteca de Banyoles mitjançant topogràfics entenedors i atractius per a tothom, tant usuaris/àries com professionals.
Vam comptar també amb la col·laboració espontània, desinteressada i divertida d'un usuari melòman - que detectava CD susceptibles de ser reubicats-, durant els mesos estiuencs que va durar la tasca. Petites sorpreses ben agradables del treball quotidià.
Aquí teniu el document original per si us pot ser d'utilitat a la vostra "mediateque":
Aquesta reorganització té encara dos fronts oberts que m'agradaria abordar en un futur (espero que nâo muito distante):
1. LA SECCIÓ MUSICAL INFANTIL (en aquest bloc ja hi ha alguns apunts interessants del Sr. Magnum que haurem d'aprofitar: Deixeu que els nens s'acostin a la música)
2. LES SUBDIVISIONS DE LA MÚSICA CLÀSSICA (per tipologia? per instruments? per èpoques històriques?).
Anirem reflexionant, proposant, treballant i gaudint, mentre a les biblioteques no pari la música (sigui virtual, sigui física) . Llarga vida a les COL·LECCIONS musicals!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada