dimarts, 7 de setembre del 2010

Biblioteca Clarà: més paper per a la música

A la Biblioteca Clarà (Barcelona) ens hem proposat destacar la secció de música. Com? exposant les novetats en un lloc estratègic i fent seleccions i recomanacions de cada nou lot de cds que posem disponible. Tot és començar i anar guanyant en qualitat amb el temps, però una cosa tenim ben clara: la música ha d'ocupar un lloc destacat a la biblioteca. Si per a nosaltres i per a la biblioteca la música és important, per als usuaris també ho ha de ser. I si no és així ja, nosaltres hem d'ajudar i hem de posar a l'abast, seleccionar, recomanar, animar a prestar. En definitiva, hem de despertar l'interès en els usuaris i fer descobrir nous artistes, estils, segells discogràfics, corrents, tendències, etc.

Per començar, hem canviat de lloc d'exposició de les novetats. Així com els col·legues de la Médiathèque Guebwiller explicaven en un post que vam publicar també en aquest bloc - L'àrea musical de la biblioteca, al racó? ... o a l'entrada? - com van reubicar la secció de música (canviant tot el mobiliari de lloc), a la biblioteca Clarà traslladem l'exposició de cds al mateix taulell de préstec. Fins fa no res les novetats s'exposaven a la sala d'audiovisuals, on es troba la col·leccio física de discos, el que diríem "el racó", tocant l'espai on hi ha les pel·lícules. Però així com als supermercats els productes més temptadors són col·locats conscientment a l'abast del comprador, a la biblioteca intentarem que les novetats musicals quedin atractives i a prop del taulell de préstec, a mà. No cal creuar la zona de diaris i revistes per accedir-hi, com fins fa poc. Només entrar a la biblioteca, es troben. Tots amb la seva etiqueta de novetat, i els que han estat seleccionats, amb l'etiqueta de recomanat.

Aquesta foto mostra la nova ubicació de l'exposició de novetats. A continuació afegim també les guies que hem fet, de novetat i recomanats.




Si bé seguim fent una guia de novetats en paper com fins ara, aquest mes estrenem la primera guia de recomanats. D'aquí a uns anys ens semblarà un disseny senzill i bàsic, però de moment ens sembla molt vàlid: uns quants títols, amb la caràtula del disc, dades bàsiques com la discogràfica, l'any d'edició i creació, l'estil musical i una o dues frases de resum sobre el grup musical, el compositor, el disc o l'estil. Qualsevol dada que es vulgui destacar.










Aquestes accions, juntament al nostre Centre d'Interès en Òpera i a les xerrades que trimestralment fem al voltant de les estrenes al Gran Teatre del Liceu, a càrrec d'un expert en la matèria, pretenen reivindicar, doncs, el paper de la música a la biblioteca pública i expressar que malgrat els canvis que experimentin els suports i el que la tecnologia ens ofereixi, la biblioteca ha de continuar oferint accés a la música, sigui com sigui, posant ènfasi en la nostra feina de guies i seleccionadors. .

Ànim musictecaris!

.

10 comentaris:

lamuntala ha dit...

Per casualitat teniu fons de vinils, és una curiositat. Us en demanen??

Bona feina!!

Lórien ha dit...

Visca la música a les biblioteques! Bona feina!!!

mont ha dit...

Hola biblioteca La Muntala! No, no tenim vinils, ja m'agradaria!. Tampoc no ens en demanen, que jo sàpiga.
A vosaltres sí?

gràcies!

mont

lamuntala ha dit...

Salutacions Mont,

tenim un petit fons de vinils, una donació particular que ens agradaria difondre més endavent.

No ens en demanen, doncs imagino que no és exposat a la sala, però segurament sortiria de tan en tan.

és una llàstima, no trobeu???

Lórien ha dit...

Les botigues de discos, que sempre van un pas endavant, fa temps que tenen un nou raconet per vinils. Si alguna biblioteca en té potser valdria la pena donar-los sortida ...

No sé si això dels vinils serà una moda passatgera o no, però té públic molt melòman que cal aprofitar.

Fonti ha dit...

Hola a tots

@lamuntala: crec que toqueu un punt molt interessant ... penso com Lorien i crec que també com altres col·legues musictecaris ...

Si teniu temps per catalogar-los i tota la pesca (al catàleg podeu trobar bastants models per fer "copys" i si teniu dubtes jo mateix crec que us podria ajudar)
crec que podeu fer una prova-pilot de préstec normal i corrent, que pot servir de model i/o referència per a que altres biblio s'animin.

Ja estic veient el post de la vostra experiència publicat al bloc de LaMuntala i amplificat urbi et orbi des de l'AMPLI ! ;-D

Salut i música!!!

Josep Lluís

muntala ha dit...

a veure si podem, nem molt liats

mont ha dit...

les botigues de música, més que un racó, comencen a tenir un bon espai per a vinils... . Mentrestant van eliminant mobles de cds. Només cal veure el canvi que hi ha hagut a la FNAC, que de vinil, no tenien res fa uns anys. Moltes novetats s'editen ja en aquest format, no només reedicions.
Us imagineu una secció de vinils a la biblio? com mola!

Hurdy Gurdy Man ha dit...

Felicitats per la feina de difusió del fons musical a Clarà. Ànim!

Amb lo dels vinils estic d'acord en què es podria provar. Un argument en contra podria ser que es farien malbé molt ràpid (es ratllen molt fàcilment), però confio en que els usuaris de vinil els tractarien amb cura.

Magnum ha dit...

Bona feina, Mon! La Música arriba a la part alta de Barcelona!! : )
A Vapor Vell tenim vinils. Pocs i antics. Però prestables: val més que es desfacin per l'ús que no pel desús, no?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...