dijous, 9 de setembre del 2010
Música dins del catàleg de la Médiathèque d'Epernay
Fa ja uns anys que seguim amb atenció els articles de J C Brochard [col·lega bibliotecari a Mareuil-sur-Ay, al nord-est de França] al seu blog Bibliothéque = Public i especialment els que fan referència als nous usos de la música dins la biblioteca pública. Reflexions d'un bibliotecari adoptant el rol d'usuari. Observacions sempre interessants (pel que tenen de bàsiques) i que sovint susciten debats enriquidors dins els comentaris d'alguns dels seus posts. Us proposem la lectura del darrer: 'De la musique dans le catalogue' que publiquem en català per als lectors de l'AMPLI. Les possibilitats de'ampliar i millorar el servei a l'usuari són múltiples; les biblioteques intenten obrir-se pas amb diferents innovacions que també plantegen noves situacions.
Seria aplicable a casa nostra una proposta com aquesta?, sabem d'alguna biblioteca a Catalunya o a Espanya que hagi establert alguna de similar? a través de quines empreses? , o tal vegada (per tal de no haver de dependre de tercers) podriem allotjar en dipòsits digitals de la nostra propietat fitxers mp3 amb mostres de 30 segons d'una selecció de temes d'un CD que recomanem?, i les imatges de les cobertes? seria legal fer-ho? ...
Aquest estiu, consultant el catàleg de la Médiathèque d'Epernay, l'establiment que freqüento en el meu lleure, he tingut l'agradable sorpresa de descobrir que les noticies de les novetats de CDs van acompanyades d'extractes musicals. A més, la solució adoptada és elegant, la del lector sota llicència Creative Commons Dewplayer, que té l'avantatge de funcionar sense instal·lació particular amb la gran majoria dels navegadors, per a poc -imagino- que es tingui instal·lada una versió de Flash no massa antiga. És molt millor que d'altres solucions comercials que em reclamen encara instal·lar l'horrible Real Player per escoltar el so.
Evidentment, la duració d'aquests extractes està limitada als trenta segons reglamentaris i ha estat decidit de no proposar extractes per a més de cinc títols de cada àlbum, però trobo interessant aquesta funcionalitat per a qui vol fer la seva tria de préstecs o de reserves (les novetats estan sovint molt demanades) o per identificar més fàcilment un títol o un CD.
Per exemple, el títol de l'àlbum d'Oldelaf et Monsieur D, Dernière chance d'être disque d'or, i el resum proposat han atret la meva atenció. És una mica menys evident després d'escoltar els extractes els extractes (més electrònic i menys cançó que el que imaginava), però segurament demanaré aquest disc en préstec.
Obtinguda la informació (consultant el codi font de la notícia), els extractes musicals són proveïts i albergats per GamAnnecy, un proveïdor que explica sobre el seu indret que pot lliurar dels CD acompanyats d'una nota enriquida (imatge de la coberta, extractes sonors, resum, referències de revista de premsa).
Tinc la impressió que hi ha d'haver una col·laboració particular amb Opsys, ja que Gam precisa que les notícies són subministrades mitjançant un filtre de reformatació adaptada subministrada per Opsys, mentre que tant la Mediateca d'Epernay com la de Pessac, que ha provat aquesta solució (sense els extractes musicals, em sembla), utilitzen l'OPAC Aloès d'Opsys.
En resum, un enriquiment bastant del catàleg bastant seductor, amb just un petit bemoll (potencial) : els extractes musicals i les imatges de portada són emmagatzemats a Gam (en aquesta adreça http://www.gamannecy.com/polysson/200906/05-5099996475423.mp3 per exemple per al títol Trahis d'Oldelaf et Monsieur D), em pregunto que passarà si un dia Gam té la mala idea de canviar l'adreça del seu lloc web. Caldrà dedicar-se a canviar les notícies afectades? I si la biblioteca deixés de ser clienta de Gam, aquesta funcionalitat estarà simplement perduda?
En qualsevol cas, ara per ara és allà, i està força bé, millor per exemple al meu gust que la solució mantinguda per la Mediateca d'Orthez (localitzada gràcies a Bibliopedia), que proposa igualment extractes musicals al seu catàleg gràcies a una col·laboració amb Amazon, però amb la necessitat d'instal·lar Real Player.
.
Etiquetes de comentaris:
Biblioteques musicals,
Blocs musicals,
Catàleg 2.0,
Médiathèque d'Epernay
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
I mentre aquí no tinguem catàlegs enriquits ... podem anar tirant pel dret amb playlists de novetats, recomanacions i descobertes utilitzant mitjans com youtube, spotify i altres sistemes d'escolta en streaming :-)
Publica un comentari a l'entrada