dilluns, 27 d’abril del 2009

Per què ens agrada cantar i ballar?

Normalment, no es reben notícies interessants provinents del medi televisiu, però avui en volem difondre una que sí que ho és.
Des de fa molts anys, dins la programació de la tele oficial espanyola, RTVE, existeix un programa de divulgació del coneixement anomenat Redes.

Aquest programa es diferencia d'altres pel fet que tracta sobre el que sabem de la natura (l'univers, la vida, l'home ...) més que no pas sobre el que creiem o opinem de nosaltres i tot el que ens envolta. Redes ha estat malvivint i sobrevivint a constants canvis de dia i d'hora d'emissió, habitualment sense cap avís i en lluita permament contra la seva desaparició. Finalment, per algun sobtat motiu, sembla que algun responsable de "l'ens" ha considerat que es podia programar a RTVE 2 -La 2- en horari prime time els diumenges al vespre, és a dir, a les 21 h.

El director d'aquesta excel·lent producció és el conegut divulgador Eduard Punset, qui ha obtingut darrerament un gran ressò mediàtic gràcies a best-sellers com El viatge a la felicitat (2005) o L'ànima és al cervell (2006) així com per la desdramatitzada comunicació pública de la seva experiència i les seves reflexions com a malalt de càncer.


Dins Redes, Punset ha entrevistat directament als millors pensadors del nostre temps, la llista és absolutament brillant i se'n pot gaudir segons els interessos de cadascú, la varietat és tan gran com el propi coneixement. La majoria de vídeos estan recollits a la xarxa i en molts casos també transcrits a text.

Celebrem la racionalitat que suposa emetre aquests programes per fi en un horari que faciliti la seva difusió per a un públic massiu i celebrem el reconeixement d'aquesta tasca de divulgació publicant una formidable entrevista amb el neurocientífic Lawrence Parsons.

Parsons investiga la relació de l'ésser humà amb la música i la dansa.

Alguns dels temes que es tracten tenen a veure amb el seu origen evolutiu, amb la relació de la dansa amb el llenguatge, la relació entre les emocions i la dansa, i sobre com l'aprenentatge de la música i la dansa relaciona diferents zones cerebrals, fet rellevant per a la memòria operativa i per a la capacitat de planificació.

Ens agrada menjar perquè no sobreviuríem sense l'energia que ens aporta el menjar. Ens agrada el sexe perquè sense ell no seguiríem aquí. Però... per què ens agrada ballar i cantar?


Bailamos?
(27 min, spa)


Document pdf amb la transcripció de l'entrevista: http://tinyurl.com/cylshs
Website d'Eduard Punset: http://www.eduardpunset.es/
Bloc d'Eduard Punset: http://www.eduardpunset.es/blog/

.

4 comentaris:

Miss Danger ha dit...

Precisament avui, abans de veure el teu post, he sabut que Redes tenia nou horari. Ja era hora! Com sempre, interessants i apassionants les entrevistes del Punset. I aquesta amb el Parsons, m'ha agradat molt.

Ricardet el valencià ha dit...

La selecció sexual (descoberta també per Darwin) també hi haurà participat en l'èxit de la dansa. Ho dic perque acabe de trovar-me amb dues brasileires (sic) totes enjogassades que...

Fonti ha dit...

@ricardet: El que dius sembla evident.

Però... Qui pensaria que danses tan primàries com les dels rituals vudú o la dansa ancestral de Valentín de Los Giles pot tenir relació amb la capacitat de planificació?
... no pas jo, però això sembla (!)

Marta ha dit...

Punset forever!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...