divendres, 2 de setembre del 2011

Vasos comunicants #9: El futur de la musica a les biblioteques publiques : un panorama dels serveis innovadors a l' Europa del Nord i als Estats-Units

Seguint el principi dels vasos comunicants, presentem un nou episodi de la sèrie mensual d'intercanvis entre el Franc-Comtat i Catalunya, entre Mediamus i Ampli on, cada primer divendres de mes, l'un publica al blog de l'altre en el mateix moment.

Johan Mijs, responsable del servei d'atenció al public de BibNet, projecte del govern belga flamenc per al posicionament de les biblioteques en l'univers digital, ha presentat un panorama dels serveis de música digital proposats als països del Nord d'Europa així com als Estats Units (streaming, préstec cronodégradable, telecarregament) : dins el marc del darrrer Congrès de l'IAML (associació internacional de biblioteques, arxius i centres de documentació musicals) celebrat a Dublín el passat juliol de 2011.

Alemanya : Onleihe

Bèlgica flamenca : Bib.fm

Dinamarca : Bibzoom

Estats-Units : Alexander Street Press, Freegal, Overdrive

Holanda : Digileen

Suècia : Musikwebb


Johan Mijs va concloure la seva presentació amb algunes recomanacions:

  • Trobeu un soci que busqui alguna cosa més més que un benefici comercial a curt termini, per construir el projecte amb ell, explicant les vostres peticions i necessitats.

  • Si heu d'acceptar certes limitacions, evitar les limitacions en els continguts: la biblioteca pot promoure la música més minoritària [la música clàssica, world music, jazz, ...] i la llarga cua , però considereu que els usuaris volen tenir accés a tot.

  • Escolliu l' streaming : les biblioteques tenen la missió de proporcionar el descobriment de les obres, no la possessió dels continguts. Oferir descàrregues d'arxius amb un sistema de protecció per DRM (Digital Rights Management) no és una bona idea.

  • La comoditat en l'utilització del servei és molt important: oblideu que sou bibliotecaris. Si no hi arribeu, demaneu ajuda exterior [:-)]

  • Afegir valor als continguts proposats : Recordeu que sou bibliotecaris. Cal crear una gran experiència de descobriment [mediació, editorialització, contextualització]

  • La vostra biblioteca com a identitat te un gran valor. El públic tendeix a estimar a les biblioteques [no sempre diuen que no hi ha marge de millora :-)]. Molts usuaris utilitzen els seus serveis. Integrar la biblioteca digital a la biblioteca local. [Hibridació]

  • La innovació pot ser simple: utilitzeu els serveis web oferts per LastFM, The Echo Nest. Sigueu el més oberts possible.

  • Les biblioteques han d'ferir encara música enregistrada? Les biblioteques estimulen, faciliten i promouen un accès no-commercial a la cultura / i igualment a Internet / Quina diferència hi ha? / qui més ho proposa?

1 comentari:

Director Wilkins ha dit...

Aquests vasos comunicants són una addictiva font d'estímuls.

Hi ha molt bones referències en aquesta presentació. Convé seguir-les amb atenció i llençar-se a fer una proposta.

Zenks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...