dimarts, 20 d’abril del 2010

La maquetoteca: Introbables! - 2ona part

"Els músics sempre volen que un sigui completament mut en el precís moment en que un desitja ser completament sord”. Oscar Wilde


“Es extraordinària la potència que té la mala música”. Noel Coward


"Gran part del periodisme musical consisteix en gent que no sap escriure entrevistant a gent que no sap parlar per gent que no sap llegir”. Frank Zappa


Continuem amb la mostra de la maquetoteca que va començar aquí. Com vam explicar, la maquetoteca és una col·lecció única que pretén mostrar el subsòl musical d'una ciutat. Una col·lecció local musical, amb unes possibilitats de projecció inèdites.

És així. Existeix una cultura viva que crema i que viu fora dels aparadors. El món de la música ofereix molts exemples d’aquesta realitat amagada o subterrània. Les maquetes i els discs introbables, així com la música en directe, són un magma artístic immillorable per seguir el sempre fugisser pols de les tendències artístiques.


Per arribar als aparadors, si és el que es vol, primer s’ha de passar per la trastenda amb el visat d’una maqueta, d'un myspace. Molts grups s’esforcen per enregistrar la seva música de manera més o menys artesana per mostrar-la al (seu) món. On aniríeu si volguéssiu conèixer l’underground musical d’una ciutat? Heu pensat quins eren els inicis dels vostres músics preferits, quan ningú no els coneixia però ja tenia el cap (i les mans) bullint de música? No serà aquesta una tasca típica de centres públics com les biblioteques?


Aquest és el peculiar fons que ofereix la biblioteca Vapor Vell. No els busqueu pas en una tenda. Sondejeu la xarxa, si és que teniu paciència i sort. Aquí us suggerim una segona mostra de documents introbables, que podeu rastrejar si sou curiosos, si us agraden les línies menys dominants de l’art, l’amateurisme (l’amorisme), i el testimoni de la vida musical que hi ha abans de l’aparador, i al costat d'Internet.


Són enregistraments sonors, i vídeos i... vinils!






Antecedents del rock català

Ningú no s’ho esperava, però la música rock cantada en català acabaria omplint estadis i donant lloc a una generació de músics coneguts per tothom. La creació d’un bon circuit de concerts, l'enginyeria institucional, i les lletres directes sobre bases de rock sense complicacions van crear un moviment identitari -gràcies a la música- difícilment repetible. Van ser molt famosos, van tocar arreu, però abans van deixar aquests enregistraments...


(M) Ja t'ho diré

Ja t'ho diré

1989?


(M) Lax'n Busto

KGB 13 / Juliol 1988

1988


(M) Obrint Pas

Recuperant el somni

1995


(M) Skatalà

Fent D'Aquí

Barcelona: Skamarlà, 1987


(M) Sopa de Cabra

Sopa de Cabra

1988



VINILS. EDITATS PERÒ INTROBABLES


Sí, va existir una època en que la música es venia amb grans portades i per sentir-la (amb una lleugera crepitació i uns aguts ara oblidats) calia tenir cura de l’aparell. També hi havia cares A i cares B, i despampanants discs dobles que al obrir-los semblaven una enciclopèdia. Tota una manera de fer que, en so i imatge, ha anat guanyant adeptes nostàlgics i col·leccionistes. Ara és difícil que un gran artista no treballi també el vinil. Els mobiliaris domèstics i els de les biblioteques tornen a pensar en com adaptar-se novament a aquestes col·leccions. Aquí van alguns exemples curiosos, ja consultables al Vapor Vell.



Aerolíneas Federales

Échame sifón

Madrid: DRO, 1989


Baldomero Torre Y Sus Cuchillos

Sin un duro

Sevilla: FODS, DL 1989


Brigatones

20 días y 20 noches

Barcelona: GRIND, DL 1989


Claustrofobia

Repulsión: música para los desheredados

Barcelona: Justine, DL 1987


Claustrofobia

El Silencio: música per a nits de luxe i solitud

Barcelona: Justine, DL 1986


Código Neurótico

En la barra

Barcelona: Estopi, DL 1988



Desechables

Amor pirata

Zaragoza: Interferencias, DL 1988


Eduardo, Zé

Unit

Barcelona: Justine, p. 1988


Eterno Masculino

En tu nombre

Barcelona: NG, DL 1988


Ferrer, Mercedes

Entre mi sombra y yo

Madrid: CBS, p. 1986


Kitsch

Kitsch

Barcelona: AudioVisuals de Sarrià, DL 1989




Malas Intenciones

Con Respeto...

Barcelona: Justine, p. 1988


Piskerra

V centenario

Barcelona: Mountolive, DL 1988


Seguridad Social

El Tuerto es el rey

La Vall d'Uixo: Xiu-Xiu, DL 1987


Tijuana In Blue

Sembrando el pánico

Pamplona: Oihuka, DL 1990




Topiloco Aviador

El Avión se va

Barcelona: Mountolive, DL 1988


Últimos de Cuba

Un Millón de ratas

Barcelona: Justine, p. 1988


Via Crucis

Quiero beber

Barcelona: Justine, DL 1989


Zippo

Zippo

Barcelona: VIS, DL 1986



Encara hi ha més coses a dir, des del punt de vista documental. Continuarem, més endavant, explicant com s'ha aconseguit formar aquest catàleg i donant algunes idees perquè les biblioteques puguin treballar-hi.


1 comentari:

Lorien ha dit...

Kitsch! Sí, senyor! Un grup del meu poble de culte!!!! Em recorda que un dia d'aquests he de fer un post sobre el tema ;-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...